На среща, която не е била официално обявена в България,

...
На среща, която не е била официално обявена в България,
Коментари Харесай

Тайни договорки между Русия и България за строителството на Балкански поток, разкри АКФ

На среща, която не е била публично оповестена в България, са се водили договаряния сред " българската, съветската и арабската страна " за съответна поредност от дейности и времева рамка за осъществяването на " Турски поток " през страната. Ново следствие на Антикорупционния фонд (АКФ) разкрива кой и по какъв начин се е договарял скрито с кандидат-изпълнители за строителството на газовия план през 2019 година

От него излиза наяве, че двамата съществени претенденти за реализатори на тръбопровода евентуално са се договорели авансово под съветско управление. Комуникацията по този мотив е открита в изтекли данни от хакнатия мейл на съветския политик и бизнесмен Александър Бабаков.

Неправителствената организация демонстрира фотоси от записка, изпратена на Бабаков, както и схеми по отношение на вероятните сюжети за плана, в които са разказани кои дейности няма да бъдат преференциални за Русия.

В документите се разисква непосредствено уреждане сред саудитският консорциум " Аркад " и другия участник - ТМК-Бонатти-Щрайхер. АКФ обръща внимание на това, че съветската страна употребява преди всичко съветския участник ТМК, а не българското име на консорциума. ТМК е благосъстоятелност на съветския предприемач и милиардер Дмитрий Пумпянский и е най-големият производител на стоманени тръби в Русия.

През 2019 година Александър Бабаков получава късото мемо с договаряния сред “българската, съветската и арабската страна ” от среща сред участниците. извършена на 1 юли същата година в Истанбул. Тя се е случила след подаването на офертите на кандидат-изпълнителите на плана.

“Особено скандално е разискването на неразрешени от закона схеми като наемане на претендент за реализатор като подизпълнител на част от плана, което е напълно неразрешено от българския Закон за публичните поръчки (всички подизпълнители би трябвало да се афишират предварително) ”, пишат от АКФ.

От там показват още, че в мемето се разисква и финансиране от страна на " Газпром ", което е " показано по-късно от българския възложител като доста стопански преференциално решение, а не като предварителна сделка, както и от съветски банки ".

Проектът " Турски поток " самобитно беше назван с името " Балкански поток " от тогавашния министър председател Бойко Борисов. Той представяше плана като уголемение на газопреносната мрежа на България, само че следствието на АКФ слага на фокус подозрение по отношение на действителните ползи, забъркани в плана.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР