На специална церемония във ВМА връчиха удостоверенията на първите 50

...
На специална церемония във ВМА връчиха удостоверенията на първите 50
Коментари Харесай

Първите 50 медици завършиха курса за оказване на спешна помощ по въздуха

На специфична гала във ВМА връчиха удостоверенията на първите 50 лекари и медицински сестри, минали сполучливо първия по рода си в България курс за „ Оказване на незабавна здравна помощ по въздуха “.

Обмисля се преминалите курса да бъдат изпратени на 5-дневно посещаване в Центъра за незабавна здравна помощ в Италия, който е един от най-големите в Европа и където на място да се срещнат с опциите за оказване на незабавна здравна помощ по въздуха.

Това сподели здравният министър Асен Меджидиев, който дружно с вицепремиера по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов участваха на събитието.

Министър Меджидиев акцентира, че след години на разисквания от предишни държавни управления най-сетне се основава Център за незабавна здравна помощ по въздуха, за стабилно решение на въпроса за обезпечаване на въздушен превоз за потребностите на лица със незабавни положения, при които е неотложно превозване във допустимо най-кратки периоди на огромни дистанции.

„ Чрез комбинацията от оборудването на хеликоптерите и високоспециализираните медицински екипи най-накрая ще можем да предоставяме навременна помощ, даже и в най-отдалечените места, а България ще има медицински услуги на международно равнище ", сподели от своя страна Атанас Пеканов.

Той добави, че по Плана за възобновяване и резистентност има заложен сериозен финансов запас за оказване на здравна помощ по въздуха, за модернизиране на болнични заведения, на лечебните заведения за педиатрична, онкологична и  психиатрична помощ, за създаване на центрове за лекуване на инсулти, само че всичко това би трябвало да върви с промени.

Това е първата група, която ще премине обучителния курс

" Една от тях е за основаване на фонд за поощряване на по-балансирано систематизиране на медицински експерти в страната, тъй че и в най-отдалечените селища да има достъп до медицински грижи ", сподели още Пеканов.

По време на събитието здравният министър напомни, че процедурата по идването на първите дава хеликоптера се чака да завърши към 15 юни. Пилотите на първите два хеликоптера ще бъдат чужденци, които са извънредно квалифицирани фрагменти.

Той разясни още, че базите са подготвени и че ще има и подготвени площадки, като задачата е да се съблюдава „ златният час “ при незабавен случай.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР