На специална церемония в емблематичната Държавна опера в Прага вчера

...
На специална церемония в емблематичната Държавна опера в Прага вчера
Коментари Харесай

Българската инициатива „Реките на София“ е сред лауреатите на Европейските награди за наследството 2022 г.

На специфична гала в емблематичната Държавна опера в Прага през вчерашния ден вечерта бяха оповестени спечелилите в надпреварата за , най-високото отличие в Европа в тази област.

Сред петимата лауреати на Голямата премия за 2022 година е и българската инициатива  – притежател на Голямата премия за социално доближаване и благоденствие. Чрез краткотрайни архитектурни намеси и културни и просветителни събития, за първи път от 80 години изкуствените речни корита на София бяха превърнати в публично налични пространства. Повишавайки видимостта на реките в София, тази самодейност спомогна за основаването на обществено приобщаваща среда в града.

Мария Габриел, европейски комисар по нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта, съобщи: „ Наградата на Европейски Съюз за културно завещание отличава обособени персони и общности за тяхната изключителна ангажираност в опазването на нашето богато европейско завещание. Благодарение на техния неотклонен труд, бъдещите генерации ще могат да се любуват на наследството и да се въодушевяват от него. Всички носители на премията са с отлични достижения и имам удоволствието да споделя с тях най-сърдечните си поздравления. “

Освен комисар Габриел, на церемонията по връчването участваха още Мартин Бакса,министър на културата на Чехия, която е ротационен  ръководител на Съвета на министрите на Европейски Съюз и изпълнителният президент на Европа Ностра Херман Парцингер. Церемонията беше кулминационната точка на  в Прага от 25-27 септември и събра към 600 експерти, доброволци, фенове и поддръжници от цяла Европа, в това число огромна група младежи. Победителите бяха определени всред тазгодишните .
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР