На специална церемония бе открит новият български суперкомпютър Хемус. Към

...
На специална церемония бе открит новият български суперкомпютър Хемус. Към
Коментари Харесай

България ще разработва изкуствен интелект с нов суперкомпютър

На специфична гала бе открит новият български суперкомпютър " Хемус ". Към него е построен повсеместен комплекс, включващ още система за предпазване на данни, местни центрове за разработка на приложения и средства за цифровизация. По този метод е основана интегрирана екосистема, която може да разреши на учени от разнообразни области да употребяват опциите на суперкомпютъра.

" Българските учени работят на високо европейско равнище ", съобщи министър председателят Николай Денков, представен от Българска телеграфна агенция. Той взе участие в церемонията по откриването на суперкомпютъра.

Суперкомпютърът " Хемус " има производителност над 3 петафлопа (скорост над 3 х 1015 интервенции с плаваща запетая в секунда). За съпоставяне, най-мощният суперкомпютър в света Frontier има продуктивност от над 1000 петафлопа.

Благодарение на " Хемус ", страната ни ще резервира водещата си позиция в IT сектора на Балканите. Мощността му сигурно го класира в Топ 300 на най-производителните суперкомпютри. 

През 2021 година в България проработи суперкомпютърът Discoverer. Той е част от мрежа европейски суперкомпютри, ситуирани в още 8 разнообразни страни -  Финландия, Италия, Люксембург, Португалия, Словения, Испания и България.

С стартирането на " Хемус ", България става една от дребното страни с 2 суперкомпютъра. За съпоставяне, известният със своята IT индустрия Тайван също има 2 сходни машини.

" Суперкомпютърът " Хемус " разреша осъществяването на близо 100 000 задания и подзадачи редом ", разяснява проф. Анета Караиванова пред Българска национална телевизия.

" Ако за един елементарен компютър ще отнеме месеци да пресметна нещо, този суперкомпютър ще даде резултат в границите на един ден ", разкрива зам.-директор на " Център за върхови достижения по информатика и ИКТ ". По думите ѝ  " Хемус " ще работи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината.

Системата за предпазване на данни на  " Хемус " разрешава записване и обработка на близо 6,72 петабайта данни. 1 петабайт (PB) информация се равнява на 1024 терабайта (TB) данни. Обикновено потребителските компютри идват с 1TB харддиск.

Българският суперкомпютър ще се употребява за научни проучвания в области като изкуствен интелект, климатология, биоинформатика, фармацевтика, разработка на високотехнологични материали, моделиране на динамични процеси и разбор на данни.

Суперкомпютърът е ситуиран в Центъра за върхови достижения по информатика и ИКТ на Българска академия на науките. В него са построени 7 високопроизводителни сървърни системи с графични ускорители и профилиран програмен продукт. С тяхна помощ могат да се вършат визуализации и да се създават и тестват приложения. Налични са още лаборатории за лазерно сканиране, 3D цифровизация, микроструктурен разбор и индустриална компютърна томография.

Създаването на българския суперкомпютър " Хемус " и комплексът от системи към него коства близо 30 милиона лв.. Финансирането е обезпечено от Оперативна програма " Наука и обучение за образован напредък " 2014 - 2020 посредством Европейския фонд за районно развиване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР