На специална пресконференция днес в Дома на културата Борис Христов“,

...
На специална пресконференция днес в Дома на културата Борис Христов“,
Коментари Харесай

Община Пловдив стана домакин на учредяването на Big Pulse Dance Alliance

На специфична конференция през днешния ден в Дома на културата „ Борис Христов “, в третия ден от началото на Международния фестивал за актуален танц и пърформанс “ONE DANCE WEEK, който се реализира от Фондация " ЕДНО за просвета и изкуства ” бе оповестено учредяването на  Big Pulse Dance Alliance -  партньорски алианс сред 12 от най-влиятелните европейски танцови фестивали и институции. ONE DANCE WEEK e измежду създателите на Алианса, обединени от една обща цел – поддръжка към актуалния самостоятелен танцов бранш, нашарване на стратегиите на огромните подиуми, постигане до нови публики и създаване на eдинна мрежа от европейски танцови фестивали.

В конференцията участваха Пламен Панов – заместник-кмет по просвета, археология и туризъм на Община Пловдив и Председател на УС на фондация „ Пловдив 2019 “, Асен Асенов и част от екипа на Фондация " ЕДНО за просвета и изкуства ” и представители на част от 12-те съучредители. Партньори в Big Pulse Dance Alliance са: Tanz im August / HAU Hebbel am Ufer (Германия), Dance Umbrella (Великобритания), Dublin Dance Festival (Ирландия), Julidans (Холандия), New Baltic Dance (Литва), ONE Dance Week (България), Torinodanza Festival (Италия), Zodiak – Side Step Festival (Финландия), Sismògraf Dance Festival (Каталуния – Испания), Международен танцов фестивал TANEC PRAHA (Чехия), CODA Oslo International Dance Festival (Норвегия) и Danscentrum Sverige (Швеция). Big Pulse Dance Alliance е съфинансиран от стратегия „ Творческа Европа “ на Европейския съюз.



„ В 3-тия ден на ONE DANCE WEEK - един от най-значимите планове от програмата на Европейска столица на културата - Пловдив 2019, в този момент част от стратегия „ Наследство “ съм благополучен, че дружно с представителите на най-влиятелните европейски танцови фестивали и фондация „ Едно “  ще анонсираме основаването на Big Pulse Dance Alliance. Пловдив е град на фестивали! Три от най-големите фестивали в България се случват точно тук. HILLS OF ROCK, който в годините преди коронавирус рестриктивните мерки събира 50 - хилядна аудитория, OPERA OPEN, с съвсем 3 хиляди на всеки театър на Античния спектакъл и ONE DANCE WEEK – най-големият български фестивал за актуален танц и най-разпознаваемия в Европа. Горд съм, като заместник-кмет по просвета, че учредяването на Big Pulse Dance Alliance се случва точно в Пловдив! На Пловдив му отива да е място за сходни значими събития “, сподели Пламен Панов, откривайки конференцията.

Представителите на съучредителите на Алианса, показаха акценти от бъдещите действия. В края на 2020 година, 4-годишният план, подсилен от стратегия “Творческа Европа ” на Европейския съюз, започва поредност от интензивности, ориентирани към развиване и подсилване на актуалния танцов бранш в Европа. На 8 април 2021, като част от програмата на Sismògraf Festival (Олот, Испания), беше даден формален старт на плана и бяха показани първите актьори, селектирани по програмата Big Pulse Scaling Up: Oona Doherty (Великобритания), Silvia Gribaudi (Италия), Marco da Silva Ferreira (Португалия) и Amala Dianor (Франция).



Big Pulse Scaling Up ще се концентрира върху подпомагането на артистите да преминат от стадий на продуциране на творби за дребни и междинни подиуми към създаване на огромни продукции. С помощта на програмата селектираните актьори ще основат нови произведения, които ще бъдат показани в границите на стратегиите на партньорските фестивали. Един от селектираните актьори, които Big Pulse ще поддържа, е италианският хореограф Силвия Грибауди, чийто театър ГРАЦИИ е част от програмата на ОNE DANCE WEEK 2021 на 24-ти октомври.

Дейностите по програмата Big Pulse Open Air имат за цел доближаване на артистите и публиката посредством основаване на смела и завладяваща хореография, която да бъде представяна единствено навън.

Програмата за подвижност Big Pulse Visiting Artists ще показа опция пред експертите в бранша да посещават партньорски фестивали, стимулирайки креативното развиване, културния продан и основаването на контактна мрежа. Менторската стратегия на Алианса – Winter Intensives – ще се концентрира върху развиването на лидерски качества и умения за ръководство на планове, както и за справяне с екологични и други изключителни провокации при основаването на устойчива работна среда.

С необятна партньорска мрежа в цяла Европа и посредством разнообразна стратегия от действия, дълготрайната цел на Big Pulse Dance Alliance е да сътвори витална и трайна мрежа от организации, работеща с актьори и аудитория, която да подсигурява непрестанното развиване и резистентност на актуалния танцов бранш.

Като съучредител на алианса ONE DANCE WEEK ще има задачата да поддържа локалната танцова общественост, предоставяйки благоприятни условия за пътешестване на български актьори в Европа, да копродуцира основаването и представянето на спектакли, както и да осъществя задачата си да поддържа балканските планове по пътя им до огромните европейски подиуми. 

Допълнителна информация за плана ще намерите 

Официален филмов откъс на Big Pulse Dance Alliance гледайте 

Допълнителна информация за програмата следете в уеб страницата на
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР