На спешния телефон 112 понякога се получават куриозни обаждания. По

...
На спешния телефон 112 понякога се получават куриозни обаждания. По
Коментари Харесай

Влудиха телефон 112: Хора пускат сигнали за НЛО, спукан матрак, раждаща котка и салам, който...

На незабавния телефон 112 от време на време се получават куриозни позвънявания. По празниците да вземем за пример имало сигнали за летящо НЛО и раждаща котка. Почти всяко второ позвъняване се оказва далеч от определението за незабавен случай, предава Нова телевизия. Над 4 милиона позвънявания са приели дежурните оператори на „ Спешна помощ” за миналата година. Повече от половината от тях обаче попадат в графата " нерегламентирани " . Това са инцидентни набирания на 112, до момента в който телефона е в джоба или по този начин наречената " неверна преценка " - когато подаващият сигнал мисли, че казусът е незабавен, само че за службите обстановката не е такава. Само в новогодишната нощ са регистрирани 4200 позвънявания.

Гълъб със счупено крило, колбас с изминал период на валидност или спукан матрак - операторите настояват, че са чували какво ли не от другата страна на линията.

„ Около Коледа мъж звъня неведнъж, тъй като го преследвали духове със сини очи, крият се зад пердетата, жена без ръце го притискала . Полицията беше ходила да откри, че няма джуджета при него”, споделя Диляна Димитрова, оператор към „ Спешна помощ”.



Някои от сигналите звучат като сериозни случаи, до момента в който не се ревизира на място. Има и по този начин наречените " телефонни терористи " - хора, които звънят съвсем всеки ден като баба Анастасия.

„ Тя се наспива до към 22.00-23.00 часа и стартира да звъни и да желае някой да я посети безусловно . Симптомите й са задушаване, сърцетуптене, само че тя в действителност е доста самотна. Веднъж беше направила бухти и ни посрещна от вратата с: „ Бухти, бухти... желаете ли бухти?”, спомня си медикът Анелия Цонева.

Голяма част от х ората не могат да се ориентират по кое време действително са изпаднали в животозастрашаваща обстановка, настояват от системата за незабавни повиквания.

„ Граждани считат, че 112 е виновен да им смени изгорялата крушка ”, възмущава се представителят на „ Национална система 112” Данка Недялкова. Ил и да ги осведоми докога важат годишните винетки.

„ Възрастни хора ни оповестяват разтревожени, че са очевидци на настъпление на неидентифицирани летящи обекти. Впоследствие се оказва, че това са найлонови торбички или китайски фенери”, изяснява Недялкова.

Ученик пък се обадил с молба към диспечера да му помогне да реши сложна задача по математика.

Загубата на скъпо време, когато някой в действителност се нуждае от незабавна помощ , е ежедневие, настояват операторите. И приканват: набирането на 112 да става с отговорност - към себе си и към другите.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР