На снимката: Йенс СтолтенбергНАТО ще удължи отново мандата на генералния

...
На снимката: Йенс СтолтенбергНАТО ще удължи отново мандата на генералния
Коментари Харесай

„Welt“: НАТО ще удължи мандата на Столтенберг

На фотографията: Йенс Столтенберг
НАТО ще удължи още веднъж мандата на генералния секретар Йенс Столтенберг, заяви в неделя Welt am Sonntag, базирайки се на неназовани дипломатически източници, защото алиансът се стреми да резервира стабилността по време на войната в Украйна.

Членовете на НАТО ще удължат мандата на Столтенберг до април 2024 година поради неговите „ изключителни достижения “ и с цел да подсигуряват стабилността на военния алианс по време на продължаващата война в Украйна, написа вестникът.

Съществува импровизирано съглашение сред 30-те страни членки, че Столтенберг би трябвало да остане на поста си и след края на мандата си на 30 септември, показва вестникът и прибавя, че формалното решение ще бъде взето през идващите седмици.

Столтенберг, икономист по обучение и някогашен водач на норвежката Работническа партия, удължи първичния си мандат в НАТО предходната година.

Той беше министър-председател на Норвегия в интервала 2000-01 година и 2005-13 година, преди да стане началник на НАТО през идната година. Бил е също по този начин министър на финансите и министър на енергетиката.

„ Welt “ споделя още, че членовете на алианса желаят да дадат на Столтенберг опцията да ръководи срещата на върха по случай 75-годишнината на организацията във Вашингтон през април 2024 година Според изданието той също по този начин ще бъде в положение да стане президент на Световната банка, когато Дейвид Малпас се отдръпна почти по същото време.

Не е взето решение кой ще наследи Столтенберг, само че испанският министър-председател Педро Санчес и английският министър на защитата Бен Уолъс са измежду водещите претенденти за поста, показва „ Welt “.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР