На снимката: Владимир ПутинРуският президент Владимир Путин е готов за

...
На снимката: Владимир ПутинРуският президент Владимир Путин е готов за
Коментари Харесай

Путин бил готов на разговори, Кремъл намекна, че има условия за Крим и НАТО

На фотографията: Владимир Путин
Руският президент Владимир Путин е подготвен за диалози за вероятно споразумяване на войната против Украйна, само че Западът би трябвало да одобри настояванията на Москва, съобщи Кремъл в петък, ден откакто президентът на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че е подготвен да беседва с Путин за преустановяване на войната, съобщи „ Ройтерс “. 

По време на диалозите в Белия дом в четвъртък Байдън и френският президент Еманюел Макрон обявиха, че ще държат Русия виновна за дейностите ѝ в Украйна, само че американският водач също по този начин наподобява протегна маслинова клонка към Москва, като в същото време акцентира, че не вижда признаци за смяна в позицията на Путин.

Байдън не е разговарял непосредствено с Путин, откогато Русия нахлу в Украйна на 24 февруари. През март Байдън жигосах Путин като „ касапин “, който „ не може да остане на власт “.

Сега, след повече от девет месеца на сражения и със засилваща се зима, западните страни се пробват да усилят помощта за Украйна, която се съвзема от съветските ракетни и безпилотни офанзиви, ориентирани против основна енергийна инфраструктура, които оставиха милиони хора без отопление, електричество и вода.

Сраженията в Източна Украйна не престават, като град Бахмут е главната цел на артилерийските офанзиви на Москва, до момента в който съветските сили в южните области Херсон и Запорожие остават в защита, заяви Генералният щаб на Украйна в последната си обновена информация за бойното поле.

В опит да понижи средствата, с които Москва разполага за военните си старания, в четвъртък Европейският съюз реализира авансово съглашение за ограничение на цената на съветския нефт, транспортиран по море, до 60 $ за барел, съгласно дипломати. Мярката ще би трябвало да бъде утвърдена от всички държавни управления на Европейски Съюз в писмена процедура до петък.

В първия обществен отговор на Москва на увертюрата на Байдън представителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи пред кореспонденти: „ Президентът на Руската федерация постоянно е бил, е и остава отворен за договаряния за гарантиране на нашите ползи “.

Песков съобщи, че отводът на Съединени американски щати да признаят анексираната територия в Украйна за съветска попречва търсенето на способи за преустановяване на войната. Преди това Москва изиска огромни гаранции за сигурност, в това число анулация на разширението на НАТО на изток.

По всяка евентуално точно това биха били и изискванията на Русия за преустановяване на офанзивите против Украйна – НАТО да не се уголемява на изток, а Крим да остане под съветска окупация. Тези условия, несъмнено, са неприемливи. 

Путин до момента е заявявал, че не съжалява за започването на това, което назовава „ специфична военна интервенция “ за разоръжаване и „ денацификация “ на Украйна.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР