На снимката: Цветан Цветанов, Бойко Борисов по времето, когато все

...
На снимката: Цветан Цветанов, Бойко Борисов по времето, когато все
Коментари Харесай

Драмата с Шенген започна още през 2011 година

На фотографията: Цветан Цветанов, Бойко Борисов по времето, когато към момента бяха единомишленици
Съветът по правораздаване и вътрешни работи към Европейския съвет през днешния ден отхвърли присъединението на България и Румъния към Шенген. Същото нещо обаче се случи и през 2011 година, когато стартира и
цялата трагична история
на присъединението ни към безвизовото пространство. 

В началото на април 2011 година Европейския парламент сподели в собствен, че България към този момент извършва техническите критерии за участие в Шенген. Евродепутатът Карлуш Коелю, докладчик на Екологичен потенциал по тематиката, пред парламентарната Комисия по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (ЛИБЕ) уточни, че страната ни е „ изрично подготвена “ за пространството.

И до момента в който Европейския парламент говореше на техническите критерии, на всички бе ясно, че отхвърлянето ни – в случай че такова последва, ще е по политически аргументи.

През 2011 година спирачката първо идваше от Германия и Франция и беше поради корупцията и свадите със подслушвания у нас (записът „ Ало, Ваньо “). След това Германия и Нидерландия – тогава още Холандия, също се оповестиха срещу влизането ни. Причината – корупцията.

Корупцията продължава да е мотив на Европа за какво да не влезем в Шенген. Както и охраняването на оградата по границата с Турция, която се оказа, че не била ограда, а „ „.

Европа, прочее, в никакъв случай не е криела, че не ни позволява до Шенгенското пространство, по политически аргументи. И тези политически аргументи постоянно са произлизали от равнищата на корупция у нас.

Още през 2011 година Матиас Хьопфнер, тогава дипломат на Германия у нас, сподели, че „ в Шенген не се влиза единствено по механически критерии, би трябвало и правна сигурност “.

Карел ван Кестерен, дипломат на Нидерландия у нас, пък сподели, че „ техническата подготвеност за Шенген не оказва помощ, в случай че на границата има корупция “.

През юни 2011 година Европейския съвет отсрочи участието на България в Шенгенското пространство. Не показаха и по кое време приемането би могло да се случи.

През годините неприемането ни в Шенген бе несъмнено като един от огромните външнополитически провали на държавните управления на Бойко Борисов. Още при отхвърлянето ни през 2011 година, тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов определяше септември като нов период за влизането на България в Шенген.

Според него тогава съветът на вътрешните министри щеше да вземе политическото решение за приемането ни, тъй като страната е постигнала техническите критерии. Повече от 11 години по-късно България още веднъж е отхвърлена от Шенген.

Официално единствено Австрия и Нидерландия в сегашния миг са срещу участието ни. Малко евентуално е обаче това да е по този начин. Неофициално, можем да допускаме, че
и Германия е срещу
– макар думите на канцлера Шолц в поддръжка. Причината – немските вложения у нас, които Германия желае да защищити. Ветото на Нидерландия и Австрия обаче прави работата и без Германия – участието е блокирано.

От австрийска страна се чува, че може да опитаме за Шенген през идната година. През 2011 година обаче слушахме изказвания за даже по-кратки периоди.

Истината е, че няма да влезем в Шенген, до момента в който не осъществим политическите условия за това. А те стартират от корупцията, минават през сигурността на границите и приключват в премахване на съветските въздействия у нас.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР