На снимката: Сийка Милева, говорителка на главния прокурор Иван ГешевВ

...
На снимката: Сийка Милева, говорителка на главния прокурор Иван ГешевВ
Коментари Харесай

Прокуратурата ще иска информация за новите санкции „Магнитски“

На фотографията: Сийка Милева, говорителка на основния прокурор Иван Гешев
„ В понеделник прокуратурата ще изиска от Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “ (ГДБОП), Главна дирекция „ Национална полиция “ (ГДНП), Държавна организация „ Национална сигурност ” (ДАНС), Националната организация по приходите (НАП), Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ), Агенцията по вписвания и други държавни органи да дават наличната при тях информация във връзка с лицата, включени в листата “Магнитски ”. Това се споделя в коментар на Сийка Милева, представител на основния прокурор, оповестен на Фейсбук страницата на държавното обвиняване.

В него Милева удостоверява за съществуването на хакерска офанзива против интернет страницата на прокуратурата и показва, че съгласно първичната информация офанзивата е с източник Руската Федерация.

„ Прави усещане, че хакерската офанзива идва по-малко от 24 часа след оповестяването на новите наказания по световния закон “Магнитски ”, свързани и със зловредното съветско въздействие. Знаете добре, че във връзка с две от глобените лица има импортирани обвинителни актове. Румен Овчаров е обвиняем, има присъда на две инстанции. По отношение на Николай Малинов е импортиран обвинителен акт в Софийски градски съд за шпионаж в интерес на Русия. В Националната следствена работа се води следствие за корупция, в което се събират доказателства за съпричастност и на други две глобени лица “, написа още Сийка Милева.

„ В този смисъл прокуратурата вижда в налагането на глобите и поддръжка от нашите евроатлантически сътрудници в напъните ни да се противопоставяме на зловредното съветско въздействие против Република България и района “, показва тя.

Вчера Службата за надзор на задграничните активи на Министерството на финансите на Съединени американски щати разгласи нови наказания против лица и компании в България по закона „ Магнитски “. Сред тях е някогашният финансов министър от втория и третия кабинет на ГЕРБ Владислав Горанов и свързаната с него компания „ Трилема Кансълтинг “ ЕООД.

Бившият енергиен министър от държавното управление на Сергей Станишев – Румен Овчаров, също попада в листата. Сред новите глобени са политиците Иван Генов и Николай Малинов. Първият беше народен представител от Българска социалистическа партия в 44-ия парламент и е някогашен изпълнителен шеф на АЕЦ „ Козлодуй “.

Подсъдимият за шпионаж в интерес на Русия Николай Малинов участва в листата дружно с двете си компании „ Интер Трейд 2021 “, „ Министерски съвет Консулт 2016 “. Ръководената от него политическа партия „ Русофили за възобновление на отечеството “ и съдружие „ Русофили “, което ръководи, също попадат под глобите на закона „ Магнитски “.

Сред новите имена в забранителния лист е и Александър Николов, член на Съвета на шефовете на АЕЦ „ Козлодуй “.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР