На снимката: севернокорейският лидер Ким Чен-Ун и президентът на Русия

...
На снимката: севернокорейският лидер Ким Чен-Ун и президентът на Русия
Коментари Харесай

САЩ и Великобритания имат данни, че Русия се снабдява с оръжие от Северна Корея

На фотографията: севернокорейският водач Ким Чен-Ун и президентът на Русия Владимир Путин
Русия съобщи, че придобиването от Украйна на системи „ Пейтриът “ от Съединени американски щати, оповестено по време на визитата на президента Володимир Зеленски във Вашингтон, няма да помогне за разрешаването на спора и няма да попречи на Москва да реализира задачите си.

Въпреки че системата за противовъздушна защита „ Пейтриът “ е необятно считана за съвременна, президентът Владимир Путин я отхвърли като „ много остаряла “, като съобщи пред кореспонденти, че Москва ще откри метод да ѝ противодейства. В същото време той съобщи, че Русия желае да постави завършек на войната в Украйна и че това неизбежно ще включва дипломатическо решение.

„ Ще се стремим към преустановяване на тази война и колкото по-скоро, толкоз по-добре, несъмнено “.

Тези мнения провокираха бърз песимизъм от страна на Съединени американски щати. Говорителят на Белия дом Джон Кърби съобщи, че Путин е
„ посочил безусловно нулеви признаци, че е подготвен да договаря “
за преустановяване на войната.

„ Всичко, което той (Путин) прави на земята и във въздуха, приказва за човек, който желае да продължи да упражнява принуждение върху украинския народ и да ескалира войната “, сподели Кирби пред кореспонденти.

Русия неведнъж е заявявала, че е отворена за договаряния, само че Украйна и нейните съдружници подозират, че това е опит за печелене на време след поредицата от съветски провали и отстъпления на бойното поле, които трансформираха хода на 10-месечната война в интерес на Украйна.

Зеленски се завръща от първото си военно пътешестване в чужбина, окуражен от поддръжката, която президентът Джо Байдън му оказа в сряда.
„ Връщаме се от Вашингтон с положителни резултати. С нещо, което в действителност ще помогне “,
съобщи Зеленски в Телеграм.

Администрацията на Байдън разгласи още 1,85 милиарда $ военна помощ за Украйна, в това число система „ Пейтриът “, до момента в който Зеленски започваше визитата си.

Путин и преди е заявявал, че глобите против Русия няма да я накарат да промени позицията си във връзка с Украйна, а западните оръжейни доставки единствено ще проточат спора.

Зеленски съобщи пред Конгреса на Съединени американски щати, че американската помощ за страната му е инвестиция в демокрацията, а системата „ Пейтриът “ е значима стъпка в основаването на въздушен щит.

Украйна е обект на многократни съветски въздушни удари, ориентирани против енергийната ѝ инфраструктура, които оставят милиони хора без ток и течаща вода в разгара на зимата.

Зеленски насочи молба за двупартийна поддръжка, защото републиканците – някои от които показват все по-голям песимизъм по отношение на изпращането на толкоз доста помощи за Украйна – ще поемат контрола над Камарата на представителите на Съединени американски щати от демократите на 3 януари.

С гласуването, планувано в Камарата на представителите за петък, Конгресът се приближи до одобряването на спомагателна незабавна военна и икономическа помощ в размер на 44,9 милиарда $, която е част от по-широк законопроект за държавните разноски на Съединени американски щати. Това е в допълнение към към 50 милиарда $, които към този момент бяха изпратени на Украйна през тази година.
Доставки от Северна Корея
В четвъртък Белият дом заяви, че частната съветска военна компания „ Вагнер груп “ е приела предишния месец доставка на пехотни ракети и снаряди от Северна Корея, с цел да подкрепи укрепването на съветските сили в Украйна.

Англия съобщи, че е стигнала до същото умозаключение и осъди този ход.

Ръководителят на „ Вагнер “ Евгений Пригожин отхвърли диалозите като „ злословия и спекулации “.

Министерството на външните работи на Северна Корея отхвърли отчета, като го назова „ безпочвен “, заяви формалната осведомителна организация KCNA в петък.
Битката за Бахмут
На фронта в четвъртък Генералният щаб на украинските въоръжени сили съобщи във Фейсбук, че боевете в източната част на Донецка област остават съсредоточени върху Бахмут и близката Авдеевка.

Близо до Бахмут съветските сили са обстрелвали към 10 обитаеми места, а наоколо до Авдеевка са обстрелвали градовете Константиновка и Марийка, както и Водяне и Невелске, оповестиха украинските военни.

Донецк е един от четирите района, които Москва претендира да анексира след така наречен референдуми през септември, които бяха отхвърлени като подправени и противозаконни от Киев и Запада.

Началникът на съветския общоприет щаб Валерий Герасимов съобщи в четвъртък, че фронтовата линия в Украйна е постоянна и че силите на Москва са се концентрирали върху „ завършването на освобождението на територията на Донецката национална република “.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР