На снимката: сега, след като SLIM е на правилния път

...
На снимката: сега, след като SLIM е на правилния път
Коментари Харесай

Японската мисия SLIM напусна околоземна орбита и вече лети към Луната!

На фотографията: в този момент, откакто SLIM е на верния път към Луната, антената в Учинура е ориентирана към естествения ни сателит, с цел да обезпечава връзка с задачата. Photo credit: JAXA

Вчера, на 1-ви октомври, японската задача “SLIM ” възпламени главния си мотор, с цел да напусне околоземна орбита и да се насочи към Луната! Първото сплотяване с естествения ни сателит е планувано за 4-ти октомври.

Напомням на читателите, че задачата “SLIM ” бе изстреляна на 7-ми септември. През последния месец галактическият уред престоя в околоземна орбита, от време на време повдигайки своя разцвет, до момента в който наземните екипи ревизираха работоспособността на бордовите системи. Към сегашния миг няма отклонения от работата на апарата и всичко протича обикновено.

“SLIM ” е дребен спускаем модул с височина 2.4 метра, дължина 2.7 метра и ширина 1.7 метра. Мисията пътува към Луната по мудна, енергийноефективна траектория. Ще отнеме от три до четири месеца, до момента в който модулът навлезе в окололунна орбита и там ще престои в допълнение още месец, до момента в който извърши меко кацане в региона на кратера Шиоли.

Задачата на “SLIM ” е да показва точно кацане. Апаратът ще би трябвало да разпознава кратерите и заплахите по време на спускането си въз основата на технология, взаимствана от технологиите за лицево различаване. Отклонението от задачата не трябва да надвишава 100 метра – за съпоставяне допустимото отклоняване на модула “Ийгъл ”, с който астронавтите Нийл Армстронг и Бъз Олдрин са кацнали на Луната през 1969 година, е било 20 километра. Ако задача “SLIM ” успее и уроците от нея бъдат приложени в международен мащаб, тя съществено ще усъвършенства качеството и точността на галактическите полети.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР