На снимката: Салман РушдиКолкото по-трудно, колкото по-тежко е нашето ежедневие,

...
На снимката: Салман РушдиКолкото по-трудно, колкото по-тежко е нашето ежедневие,
Коментари Харесай

„Да защитим свободата на словото“. Български писалите изразиха съпричастност към Салман Рушди

На фотографията: Салман Рушди
„ Колкото по-трудно, колкото по-тежко е нашето всекидневие, толкоз по-силни, по-мощни, по-правдиви, по-качествени стават редовете, които пишем. Да бъдем здрави, с цел да можем да пишем. Да можем да се присъединим в поддръжка на този в действителност мощен и талантлив публицист Салман Рушди. Смъртта явно дебне всеки публицист и стихотворец, който в действителност изпълва със смисъл тези думи. Смъртта го дебне, тъй като истината постоянно се е срещала с изверги, които са желали да я убият, да я стъпчат, да я посипят с пепел, да налеят кал от горната страна, слуз… Но не става “. Това сподели ръководителят на българския П.Е.Н. център Здравка Евтимова по време на литературната вечер в поддръжка на Салман Рушди, която се организира през вчерашния ден.

Британският публицист беше атакуван с нож на 12 август в Ню Йорк. „ Когато разбрахме тази прокобна новина, за четири часа беше подготвена декларацията на българския П.Е.Н. център. Тя беше подписана незабавно от 51 индивида. Изпратихме я в Лондон, получихме признателност. Изпратихме я и до американския П.Е.Н. център, където е предадена на литературния сътрудник на Салман Рушди. Надяваме се да е стигнала до него “, разяснява Евтимова, съобщи Българска телеграфна агенция.

По думите ѝ, литературното четене демонстрира, че българските писатели са част от международното придвижване в литературата. „ Ще направя всичко допустимо сътрудниците от интернационалния П.Е.Н. център, а и тези, които не членуват, само че го познават, да знаят това, че в България освен подаваме ръка, само че се стремим в действителност на дело и с постъпките си, с творчеството си да защитим свободата на словото, да покажем своята съпричастност към огромния гений и смелия човек Салман “, добави тя.

„ Съгласно устава на нашата организация, ние се борим за отстояване на хуманизма и запазване на мира и развиването на взаимното съгласие и почитание сред нациите и етносите, за поддръжка на свободата на словото и печата “, сподели в границите на събитието водещата на литературното четене доктор Анжела Димчева.

Реакцията на българските писатели е част от огромната вълна по света в поддръжка на Рушди – това разяснява писателят Георги Господинов. Пред публиката в Столична библиотека той описа собствен спомен с създателя на книги като „ Харун и морето от приказки “, „ Земята под нейните нозе “ и „ Сатанински строфи “. „ По случайност в Бруклин имах четене след неговото и се видяхме в залата, в която, минути преди да излязат, писателите се приготвят. Той беше там и показваше фокуси на едно 7-8-годишно момченце. И това момченце го гледаше в очите и сподели: „ Кажи ми, апелирам те, по какъв начин стават тези фокуси “. И Салман Рушди сподели: „ Аа, огромните фокусници не си демонстрират номерата “. След това му сподели, несъмнено. Бяха доста симпатични, снимах ги и след това Салман Рушди излезе да чете. Когато се случи това, което се случи, се сетих за тази история и си споделих, че можеш да убиеш индивида Салман Рушди, да го нараниш с нож, само че нищо не можеш да направиш с нож на една книга, на един разказ “, добави Господинов.

Сред създателите, които показаха свои творби по време на литературното четене, бяха още Александра Ивойлова, Георги Константинов, Златимир Коларов, Йорданка Белева, Мая Панайотова, Роман Кисьов, Лъчезар Лозанов, Стоянка Боянова, Цветанка Еленкова и други
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!4ТАГОВЕ предходна статияВАШИЯТ КОМЕНТАР Моля въведете коментар!Моля въведете името си тук Запомни ме при идващ коментар

,, 24.08.2022, 20:29
24.08.2022, 19:18
24.08.2022, 19:02
24.08.2022, 18:28
Последни публикации-24.08.2022, 20:55-24.08.2022, 20:29-24.08.2022, 19:18Партньори
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР