на снимката: Политологът доц. Петър ЧолаковВ четвъртък ГЕРБ, ДПС и

...
на снимката: Политологът доц. Петър ЧолаковВ четвъртък ГЕРБ, ДПС и
Коментари Харесай

Хартиената коалиция едва ли ще прерасне в управленска

на фотографията: Политологът доцент Петър Чолаков
В четвъртък ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия композираха политически експрес, с цел да трансформират изборното законодателство. По гледище на Движение за права и свободи, трите партии форсираха процеса и с внезапен финт в действителност убиха машинното гласоподаване. Видя се, че главният мотив за връщането на хартиената бюлетина („ с цел да има избор сред нея и машината ”) не е бил нищо повече от залъгалка за електората.

Малко по-късно хартиеното болшинство наподобява се уплаши от стореното. Поредният лупинг утвърди смесена форма на гласоподаване – с хартия или на машина; в секциите под 300 гласоподаватели остава единствено хартиеният избор.
Какво целят?
Трескавото бързане и обратите на „ хартиената коалиция ” издават главната ѝ грижа: провеждането на избор при оптимално преференциални за самата нея условия. Излъчването на постоянно държавно управление, приемането на закона за държавния бюджет, уговорките по проекта за възобновяване и резистентност и други основни тематики за обществото остават на назад във времето за ГЕРБ,

Досега, от стратегическа позиция, ГЕРБ оползотворяваха оптимално добре картите, които им отредиха гласоподавателите. Бойко Борисов заявява подготвеност за съставяне на държавно управление с мандата, който има ГЕРБ като първа политическа мощ. При това водачът на групировката, който съгласно скромната му самокритика е „ най-подготвен ” да бъде министър председател, даже общително отстъпи „ царската корона “.

В ГЕРБ заложиха за следващ път и на етюда за положителното и неприятното ченге. Депутатите на партията, да вземем за пример, в началото бяха за унищожаване на изборен регион „ Чужбина “ и на публичния съвет към ЦИК, водачът на

групировката обаче им възрази и ги вразуми… По гледище на Борисов, ГЕРБ сякаш направиха отстъпки към Политическа партия и Демократична България.

Дотук политическата хореография бе режисирана съвършено: в общи линии всичко изглеждаше естетично и демократично. Тези 123 гласа, които в четвъртък погребаха машинното гласоподаване, смъкнаха завесата. Те демонстрираха лицемерието на пиесата, играна от ГЕРБ и техните сътрудници. Освен всичко друго, този избор дефинитивно запокити Българска социалистическа партия в орбитата на партиите на Борисов и Доган.
Ще им излязат ли сметките?
Всички техники за манипулиране на изборите, прилагани у нас през последните 30 години, са създадени и усъвършенствани точно на терена на хартията. Търговците на гласове потриват предостатъчно ръце.

ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи наподобяват уверени, че връщането на хартиената бюлетина ще увеличи интензивността на техните гласоподаватели и в същото време ще понижи тежестта на вота за партии като Политическа партия и Демократична България. Сметките им обаче могат да се окажат криви.

Какво ново, градивно и демократично ни предлага хартиеното болшинство в 48-ото Народно събрание? Политически маневри, издаващи жадност за власт непременно, смяна за следващ път на изборните правила в „ 12 без 5 ”, загърбване на значими за цялата страна проблеми в името на дребнави, котерийни сметки? Нима тези „ чудеса от смелост ” могат да стимулират гласоподавателите?
Студено, блудкаво и безвкусно ястие
Хартиената коалиция надали ще прерасне в управническа. В Българска социалистическа партия ще позволен тежка политическа неточност, в случай че вземат участие, или даже единствено в случай че поддържат държавно управление на (доскоро) главния си конкурент ГЕРБ. В частност за лидерката Корнелия Нинова това би означавало да постави главата си в торба-подарък за съперниците ѝ в президентството, в партията и в загряващата нова-стара левица на Георги Първанов.

Шансовете за постоянно държавно управление са минимални и с другите два мандата. Така и този парламент ще бъде ялов.

Невъзможност и/или отвращение за осъществяване на постоянен кабинет, туптене на топката, до момента в който удари часът за следващите предварителни избори – това е студеното, блудкаво и безвкусно ястие, което политическият хайлайф за следващ път сервира на гласоподавателите.

Дори изборните трикове да върнат част от хората пред изборните урни, чистият резултат от „ хватките ” може да се окаже противопоставен на замисъла, в случай че лавината на отвратените от партиите и политиката е още по-голяма от преди.

Текстът е препубликуван от
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР