На снимката: Надежда Йорданова.Надежда Йорданова е родена през 1973 година

...
На снимката: Надежда Йорданова.Надежда Йорданова е родена през 1973 година
Коментари Харесай

Надежда Йорданова за ДЕБАТИ: Държавата трябва да поеме оперативното управление над „Лукойл“

На фотографията: Надежда Йорданова.
Надежда Йорданова е родена през 1973 година в Кубрат. Завършва Юридическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски ”. През 2002 година специализира британско комерсиално право в The University of Law, Лондон. Юрист, експерт в региона на административното и комерсиалното право, публичните поръчки и планове, финансирани от Европейски Съюз и интернационалните организации. Началник на кабинета на министъра на правораздаването Христо Иванов в интервала ноември 2014 година – декември 2015 година Учредител на “Да, България! ”. Народен представител от „ Демократична България “ в 45-тото и 46-тото Народно заседание. На 13 декември 2021 година бе определена от 47-мото Народно заседание за министър на правораздаването в кабинета на Кирил Петков. Кандидат за депутат от „ Демократична България “ в 19 МИР – Русе и 23 МИР – София.

Г-жо Йорданова, каква е позицията на „ Демократична България “ по отношение на оповестената от Русия частична готовност и подготвянето на референдуми за анексиране  на Донбас?

Изявлението на Путин даде началото на невиждана ескалация на напрежението и сложи света в риск от нова война. Ние призоваваме Русия неотложно да прекрати войната и българското държавно управление да осъди ескалирането на експанзията. Войната би трябвало да завърши по метод, който да не води до смяна на граници на суверенна страна.

Част от програмата на „ Демократична България “ е вашият проект за депутинизация на България – кои са главните стъпки от нея?

Още на 13 май т.г. „ Демократична България “ сложи своя фокус върху нуждата от депутинизация на страната. Важните крачки, които наложително би трябвало да бъдат направени, е обезпечаване на енергийната самостоятелност на страната по отношение на Русия. Това значи обезпечаване на надеждни, различни, сигурни източници на газ, на нуклеарно гориво, на петрол и нефтени артикули, вдишване на оперативното ръководство на рафинерията на „ Лукойл “.

Нужно е и изчистване на българските служби от съветско въздействие. За страдание е видно, че съветското въздействие е проникнало на доста места в българските институции.

Трябва ни и бърза и доста радикална рационализация на Българската войска. Модернизацията не би трябвало да се отсрочва и не би трябвало да бъде на хартия. Модернизацията би трябвало да бъде действителни дейности и действително модернизиране на въоръжаването. Тук приказваме за рационализация, която да дава в това число и опция за български бизнес с добавена стойност, тъй като става въпрос за въвеждането на нови технологии.

Можем ли да кажем, че депутинизация минава и през правосъдната промяна?

Съдебната промяна е наложителна част от депутинизацията. Става дума за действителна правосъдна промяна. Възможността за корупционните прониквания, за търговията на въздействие, за неспособността за бързо откриване и реакция по отношение на съветските шпиони в разнообразни браншове на българския публичен живот, институциите, бизнеса, оронва българската държавност и може да бъде лекувано, предотвратено единствено с действителна правосъдна промяна.

Стана ясно, че служебното държавно управление ще желае Конституционният съд да пояснява пълномощията на фигурата на основния прокурор – ще даде ли това резултат съгласно Вас?

„ Демократична България “ смята, че в законите има пълномощия на българската прокуратура, които надалеч надвишават конституционната рамка, която сега работи. „ Демократична България “ има съответни законодателни оферти точно за ограничение пълномощията на прокуратурата и връщането им в конституционно откритата рамка, тъй че те да могат по-ефективно да извършват главната си функционалност – да повдигат и поддържат обвинявания за осъществени закононарушения пред българския съд.

Това, която служебното държавно управление е подхванало, е да изиска тълкуването на конституционния текст. В момента няма настоящ парламент – смяната на законодателството, което считаме, че не е положително, е въпрос на Народното събрание. Парламентът може да промени закона и без да чака Конституционния съд да откри противоконституционност на избрани пълномощия. Това са два разнообразни метода, които имат обща цел.

Какъв е методът на „ Демократична България “ за реализиране на правосъдна промяна?

Ние следваме начертаното от нас. Най-добрият метод за радикална правосъдна промяна е конституционна смяна. Няма обаче да чакаме, до момента в който се реализира конституционно болшинство за това. Ще настояваме за законодателните промени за ефикасен механизъм за следствие и търсене на отговорност на основния прокурор; за обжалване пред съд на отводите за формиране на досъдебно произвеждане от прокуратурата; за дейно електронно правосъдие; за по-широк достъп до правораздаване посредством смяна в правосъдните такси и разширение на правната помощ;  за рационализиране на избрани сформира в Наказателния кодекс; за по-ефективно досъдебно произвеждане посредством промени в Наказателно-процесуалния кодекс; за рационализиране в Закона за административните нарушавания и санкции, с оглед селективно санкциониране на нарушителите; за смяна в комерсиалната неплатежоспособност и производството по стабилизация, тъй че бизнесите да имат втори късмет, а бизнесмените и самоосигуряващите се лица да бъдат включени в този режим; за електронно заповедно произвеждане, тъй че натовареността сред съдилищата да се популяризира по-равномерно и да се форсира процедурата за бизнеса и за всеки жители. Ще настояваме за тези и доста други детайли, които са свързани с по-доброто практикуване на правата на жителите и бизнеса, и надлежно по-добрата им отбрана.

Tоест – правосъдна промяна може да има и преди конституционната?

Ние гледаме на процесите като успоредни – до момента в който тече дебатът за нужните конституционни промени, ние да свършим всичко друго, което е допустимо на законодателно равнище.

Според Вас допустимо ли е след изборите да имаме по едно и също време антикорупционно болшинство, само че и евроатлантическо такова?

„ Демократична България “ отстоява европейските демократични полезности. Основна евроатлантическа полезност е господство на правото. Един закон за всички – това е съществена задача на „ Демократична България “. От гледна точна на полезности и правила, не може да съществува опълчване на евроатлантическо и антикорупционно болшинство – едното не може без другото.

Пред какво няма да отстъпите, с цел да се включите в едно вероятно ръководство?

Отстояването на европейските демократични полезности, геополитическата ориентировка на България – а точно Европейски съюз и НАТО, обезпечаване на един закон за всички и институции, чисти от корупция. Това са значимите за нас цели, дружно с целеустремено подкрепяне на жителите и бизнеса, тъй че всеки да може да мине през зимата, която ни чака.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР