На снимката: Mинистърът на външните работи на Украйна Дмитро КулебаМинистърът

...
На снимката: Mинистърът на външните работи на Украйна Дмитро КулебаМинистърът
Коментари Харесай

CNN: Украйна смята, че Русия може да изпраща кървави очи на крави и прасета в посолствата на Киев

На фотографията: Mинистърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба
Министърът на външните работи на Украйна упрекна Русия, че стои зад серия от повече от 10 писма, съдържащи експлозиви или елементи от животни, които са били изпратени на украински дипломати по целия свят.

„ Тази акция има за цел да посее боязън “, съобщи Дмитрий Кулеба пред Матю Чанс от CNN в изявление в Киев, извършено в петък.

На въпроса кой съгласно него стои зад писмата, Кулеба съобщи пред CNN: „ Изкушавам се да кажа, да посоча незабавно Русия, тъй като на първо място би трябвало да се отговори на въпроса кой има изгода “.

„ Може би този терористичен отговор е съветският отговор на дипломатическия смут, който създадохме за Русия на интернационалната сцена, и по този начин те се пробват да отвърнат на удара, до момента в който губят една след друга същинските дипломатически борби “.

Той съобщи, че съгласно него Русия е или директно виновна, или някой, „ който симпатизира на съветската идея и се пробва да популяризира боязън “.

„ Заключението ще бъде направено от проверяващите, само че съгласно мен тези две версии имат максимален смисъл “.

Говорителят на съветското външно министерство Мария Захарова изпрати на CNN коментар от една дума в отговор на изказванието на Кулеба: „ Психопат “.

Имало е 17 случая на приемане на писма-бомби, подправени писма-бомби или писма, съдържащи елементи от животни, като да вземем за пример очи на крави и свине, добави Кулеба.

На CNN беше показано изображение на едно от писмата, съдържащо съгласно публични лица очна ябълка на прасе в подплатен плик.

„ Всичко стартира с детонация в посолството на Украйна в Испания “, сподели Кулеба. „ Но това, което последва след тази детонация, беше по-странно и даже бих споделил, че е болно “.

Кулеба имаше поради детонацията, която се случи в сряда в посолството на Украйна в Мадрид и рани един украински чиновник, който обработваше писмо, адресирано до посланика на страната в Испания. Испанските управляващи оповестиха в четвъртък, че предходната седмица писмо-бомба е било изпратено и до министър-председателя на страната, а друго – до посолството на Съединени американски щати.

Посолствата на Киев в Унгария, Нидерландия, Полша, Хърватия, Италия, Австрия, както и генералните консулства в Неапол и Краков също са получили подозрителни пакети, съобщи в петък във Фейсбук Олег Николенко, представител на Министерството на външните работи на Украйна.

Пакетите са били „ напоени с течност с присъщ цвят и са имали съответната миризма “, сподели той. „ Проучваме смисъла на това известие “.

Украйна сложи всички свои задгранични дипломатически представителства под засилена защита след множеството подозрителни писма.

Украинското консулство в Бърно, град в югоизточната част на Чешката република, беше евакуирано за малко в петък, откакто получи недоверчив пакет, съдържащ животинска тъкан, добави чешката полиция в Twitter в петък.
„ Кой има изгода?
По-рано Кулеба прикани непознатите държавни управления да подсигуряват оптималната отбрана на украинските дипломатически институции в сходство с Виенската спогодба за дипломатическите връзки.

В допълнение към подозрителните пакети Николенко съобщи, че входът на резиденцията на посланика във Ватикана е бил вандализиран, а украинското посолство в Казахстан е получило известие за бомбена опасност, което по-късно не се е удостоверило.

Николенко съобщи също, че украинското посолство в Съединени американски щати е получило писмо с фотокопие на сериозна публикация за Украйна. Повечето от пликовете са били изпратени от Европа, добави той.

Чешката полиция заяви в Туитър, че консулството в Бърно и непосредствената му местност, в това число детска градина, са били евакуирани в петък. След като проверява пакета, полицията съобщи, че той не съдържа експлозиви, и добави, че не разполага с информация, която да сочи, че хората в консулството или наоколо до него са в заплаха.

„ Първоначалният разбор сочи, че пакетът е съдържал животинска тъкан. Подробен разбор на ще бъде осъществен в лабораториите в този момент “, заяви полицията в Twitter.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР