На снимката: Михайло ПодолякБоевете за градовете Соледар и Бахмут са

...
На снимката: Михайло ПодолякБоевете за градовете Соледар и Бахмут са
Коментари Харесай

Киев: Боевете за Соледар и Бахмут са най-кървавите от началото на войната

На фотографията: Михайло Подоляк
Боевете за градовете Соледар и Бахмут са най-кървавите от началото на съветската инвазия в Украйна преди близо 11 месеца, съобщи през днешния ден почитан консултант на президента Володимир Зеленски, представен от „ Франс прес “.

Михайло Подоляк сподели в изявление за организацията, че това, което се случва в тези два града в източната Донецка област, „ е най-кръвопролитният сюжет в тази война “.

„ Много кръв, доста артилерийски дуели, доста контактни боеве, най-много в Соледар през днешния ден “, съобщи Подоляк. Той дефинира този източен украински град като „ най-горещата точка във войната “ в този момент.

Руските „ загуби са големи “, а „ украинската войска също губи хора “ в борбата за Соледар, сподели съветникът на Зеленски. Той не уточни какъв брой украински бойци са били убити, само че оцени съветските жертви на „ сред 10 000 и 15 000 души, може би и повече “.

Тези данни не са доказани по самостоятелен път.

Подоляк увери, че Украйна може да завоюва войната до края на годината, в случай че Западът усили своите доставки на оръжия за нея и по-конкретно на ракети с огромен обхват.

„ Само ракетите с обхват над 100 километра ще ни разрешат да ускорим доста освобождението на окупираните територии “, аргументира се съветникът на Зеленски. Той предвижда, че при увеличение на западните оръжейни доставки Украйна ще може да завоюва войната „ в края на пролетта, началото на лятото, през лятото или евентуално наесен “.

Освен ракети, Подоляк изиска бронирани машини, по-конкретно „ тежки танкове “ и оръдия.

„ Франция към този момент ни достави леки танкове. Това е доста добре. Ние обаче желаеме да получим сред 250 и 300 тежки танка “, сподели съветникът на украинския президент.

Украйна желае от Германия тежки танкове „ Леопард “, напомня Агенция Франс Прес.

Други цели за Киев, изброи Подоляк, са да му бъдат доставени повече 155-милиметрови снаряди, бойни дронове, способни да правят офанзиви по-навътре в окупираните територии, и средства за противовъздушна защита, в това число немски самоходни установки „ Гепард “.

По-рано през днешния ден Русия направи изказвания, че е превзела Соледар, само че украинската страна отхвърли това да е правилно.

Заместник-министърът на защитата на Украйна съобщи през днешния ден, че съветските сили безрезултатно се пробват да пробият украинските отбранителни линии, с цел да завладяват напълно източния град Соледар, и че се водят яростни боеве.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР