На снимката: Крум ЗарковПрезидентът ще осигури време на Народното събрание,

...
На снимката: Крум ЗарковПрезидентът ще осигури време на Народното събрание,
Коментари Харесай

Крум Зарков: Президентът ще даде време на депутатите да приемат механизма за главния прокурор

На фотографията: Крум Зарков
„ Президентът ще обезпечи време на Народното събрание, в случай че депутатите дадат във вторник символен знак, че са подготвени да одобряват закона за механизма за търсене на отговорност на основния прокурор “. Това сподели през днешния ден служебният министър на правораздаването Крум Зарков в ефира на bTV.

Механизмът за следствие на основния прокурор се основава с промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт. В четвъртък депутатите одобриха проектозакона за първо четене в Комисията по правни въпроси.

След като обаче Българска социалистическа партия разгласи, че ще върне третия мандат за основаване на държавно управление несбъднат, а прессекретариата на президента заяви, че това ще се случи във вторник, следва разформироване на Народното събрание. Съответно депутатите не биха имали опция да гласоподават измененията.

Въпросният законопроект трябваше да бъде прегледан от правната комисия още предходната сряда – 11 януари, само че това бе отсрочено от болшинството в комисията, ръководена от Радомир Чолаков от ГЕРБ.

В Конституцията не са посочени периоди, в който президентът наложително би трябвало да разпусне Народното събрание, откакто третият мандат бъде върнат несбъднат.

От изказванията на Зарков излиза наяве, че евентуално има опция въпреки всичко механизмът да бъде признат. За да се случи това обаче се постанова той да бъде гласуван от депутатите, като не е ясно дали някой отвън „ Демократична България “ и „ Продължаваме промяната “ действително би подкрепил плана в зала.

Зарков обаче уточни, че не е приказвал с Румен Радев съответно по въпроса, само че е сигурен, че президентът би постъпил по този начин – да забави разпускането на Народното събрание, с цел да се одобри този символен закон.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!0ТАГОВЕ предходна статияВАШИЯТ КОМЕНТАР Моля въведете коментар!Моля въведете името си тук Запомни ме при идващ коментар

, 21.01.2023, 09:05
21.01.2023, 08:49
21.01.2023, 08:36
21.01.2023, 06:30
Последни публикации-21.01.2023, 10:05-21.01.2023, 09:05-21.01.2023, 08:49Партньори
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР