На снимката: Карл НехамерСлед Нидерландия и Австрия се обяви против

...
На снимката: Карл НехамерСлед Нидерландия и Австрия се обяви против
Коментари Харесай

Австрия ни спаси от срам, отряза и Румъния за Шенген

На фотографията: Карл Нехамер
След Нидерландия и Австрия се разгласи срещу присъединението на България към Шенген. Това се случи на срещата на върха Европейски съюз- Западни Балкани в Тирана. Така Виена ни избави от позор, откакто отряза освен София, само че и Букурещ. Погледнато обективно, Австрия не ни избавя от обич, а тъй като позицията й е рационална. Ако Румъния влезе в еврозоната, то ще би трябвало да се строи шенгенска граница по Дунава, което е скъпо и комплицирано. Естественото й място е на българо-турската вадичка, като ще излезе и по-евтино.

„ Имаме 75 000 нерегистрирани незаконни имигранти, което значи, че те са прескочили външната граница на Европейския съюз и са се озовали във вътрешна страна, каквато е Австрия. Първо би трябвало да отговорим на тези въпроси, свързани със сигурността “, сподели в Тирана австрийският канцлер Карл Нехамер.

Пак там министър председателят на Нидерландия Марк Рюте уточни две аргументи за спъването на България – нова оценка на Механизма за съдействие и инспекция и механизмът за верификация в Шенген.

„ На този стадий за България не е „ не “, а е „ към момента не “, акцентира Рюте. Той добави, че е разговарял с президента Румен Радев и е оптимист, че следващата година София може да „ направи стъпки напред “.

И държавния ни глава разгласи от Тирана, че България има всички шансове следващата година да стане част от Шенген.

„ Работата за присъединението ни към Шенген продължава на всички равнища на дипломацията, само че има работа, която би трябвало да се свърши и в България “, акцентира Радев и прикани партиите у нас да не политизират тематиката.
Какво губим, в случай че не влезем в Шенген
Шенген дава опция на жителите на 26 европейски страни, които са премахнали граничния надзор, да пътуват свободно между тях, без да чакат по опашки. Другата огромна изгода е, че се облекчава търговията. Придвижването на стоките става по-бързо и на ниска цена. Членовете на Шенген поделят и разноските си за надзор на външните си граници.

От европейските страни само България, Румъния и Хърватия са отвън шенгенското пространство. Както стана ясно в Тирана, София и Букурещ ще почакат най-малко още година.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР