На снимката: изтребител F-16Парламентарната комисия по бюджет и финанси одобри

...
На снимката: изтребител F-16Парламентарната комисия по бюджет и финанси одобри
Коментари Харесай

И бюджетната комисия одобри да купим още осем F-16

На фотографията: изтребител F-16
Парламентарната комисия по бюджет и финанси утвърди одобри Проект на решение за приемане на Проект за капиталов разход „ Придобиване на нов вид военен аероплан “ – втори стадий, с вносител Министерския съвет с 13 гласа “за ”, 4 гласа “против ” и 1 “въздържал се ”. Става въпрос за пазаруването на втората партида от изтребители F-16 Block 70.

Вчера планът за втората партида изтребители F-16 беше подсилен и от Комисията по защита.

Предстои планът за капиталов разход да бъде гласуван в пленарната залата на Народното събрание. Одобрението на сходен разход може да се направи само от Народното събрание. Именно това наложи България да изиска крайният период за приемане или отменяне на офертата за втората партида изтребители да бъде продължен – тъй като Министерският съвет самичък не би могъл да я одобри, първо би трябвало да има зелена светлина от депутатите.

Самата оферта пристигна по времето на Драгомир Заков като министър на защитата в кабинета „ Петков “. Първоначалният краен период за приемане беше началото на ноември, само че по-късно срокът беше продължен от американска страна до 15 декември.

По думите на служебният министър на защитата Димитър Стоянов приблизителната стойност на контракта за закупуването на още осем изтребители F-16 е 1,3 милиарда $.

В признатия от комисията по бюджет план е посочено, че нужният разход е към 2,5 милиарда лв., като той е с изключение на за самите изтребители, и за муниции, съоръжение и образование.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР