На снимката: Дорин Речан. Снимка: Dorin Recean/FacebookПарламентът на Молдова одобри

...
На снимката: Дорин Речан. Снимка: Dorin Recean/FacebookПарламентът на Молдова одобри
Коментари Харесай

На фона на опасенията от руски преврат Молдова подкрепи ново проевропейско управление

На фотографията: Дорин Речан. Снимка: Dorin Recean/Facebook
Парламентът на Молдова утвърди прозападния министър-председател Дорин Речан и оферти от него кабинет с избор на доверие в четвъртък. Шестдесет и двама депутати, всички от парламентарната секта на Партията на действието и солидарността, учредена от президента Мая Санду, гласоподаваха за назначението на новия кабинет.

Партията на Санду разполага с болшинство – 63 от общо 101 места в молдовския парламент. Парламентарната съпротива не гласоподава за новото държавно управление.

Дорин Речан е известна проевропейска фигура, която заменя Наталия Гаврилица като нов началник на държавното управление, написа „ Политико “.

Дорин Речан даде обещание да съживи стопанската система и да начертае курс към Европейския съюз. 48-годишният Речан беше номиниран в петък от президента Мая Санду на мястото на Наталия Гаврилица, чието държавно управление подаде оставка след сложни 18 месеца на поста, белязани от стопански разтърсвания и хипотетична интервенция на Русия.

Речан, някогашен министър на вътрешните работи и асистент на президента, си обезпечи утвърждението на 62-ма депутати в 101-местния парламент, откакто изложи политическите си проекти в стратегия, озаглавена „ Просперираща, сигурна, европейска Молдова “.

„ Искаме да живеем в безвреден свят, където се съблюдават интернационалните контракти, където проблемите сред страните се вземат решение посредством разговор, където има почитание към дребните страни “, се декларира в програмата, написа „ Ройтерс “.

„ Искаме да бъдем пълноправни членове на Европейския съюз “, добавя се в нея.

Преди гласуването в Народното събрание Речан съобщи, че в състава на неговото държавно управление ще влязат единствено четирима министри, които не бяха в остарялото – министрите на финансите, инфраструктурата, правораздаването и енергетиката.

Той е умел политик, който е работил като секретар на Висшия съвет за сигурност, съвещателен орган по въпросите на военната и националната сигурност, и е бил министър на вътрешните работи от 2012 до 2015 година

Молдова, някогашна руска република с население от 2,5 млн. души, която граничи с Украйна и членката на Европейски Съюз Румъния, към този момент е претендент за присъединение към Европейски Съюз, само че процесът нормално лишава няколко години.

Нейната стопанска система е мощно подвластна от съветските газови потоци и е наранена от страничните резултати на войната в Украйна. Високите цени на силата и питателните артикули покачиха инфлацията през 2022 година и провокираха антиправителствени митинги, защото Молдова одобри огромен брой разселени лица от Украйна, написа „ Ройтерс “.

Санду нееднократно е упреквала Русия, че се пробва да дестабилизира Молдова, а в понеделник упрекна Москва, че замисля да смъкна управлението на страната, да спре присъединението ѝ към Европейски Съюз и да я употребява във войната против Украйна.

Русия, която има войски в отделилия се от Молдова район Приднестровие, отхвърли обвиняванията.

Напрежението от време на време се изостря от парчета от ракети, които падат на молдовска територия след съветски офанзиви против Украйна.

При четвъртия сходен случай по време на войната полицията заяви в четвъртък, че скоро след последната вълна от съветски въздушни удари в Северна Молдова, покрай границата с Украйна, са открити парчета от ракети. Москва не разяснява незабавно отчета.

„ Заедно сме подготвени да се впуснем в това странствуване, с цел да продължим да напредваме в интеграцията в Европейски Съюз, да изпълним всички нужни промени и да осигурим непоклатимост за нашата страна “, написа Дорин Речан в Twitter, представяйки новия кабинет.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР