На снимката: Джо Байдън и Владимир ПутинВъв вторник руският президент

...
На снимката: Джо Байдън и Владимир ПутинВъв вторник руският президент
Коментари Харесай

Путин се готви за голяма реч за войната. След визитата в Киев, Байдън пристигна в Полша

На фотографията: Джо Байдън и Владимир Путин
Във вторник съветският президент Владимир Путин е панирано да произнесе тирада, в която да изложи задачите си за втората година от нашествието си в Украйна, ден откакто президентът на Съединени американски щати Джо Байдън мина по улиците на Киев, обещавайки да поддържа Украйна, колкото и време да е належащо.

След изненадващото си посещаване в Киев Байдън отлетя за Полша и във вторник ще произнесе тирада за това по какъв начин Съединените щати са помогнали за сплотяването на света в поддръжка на Украйна и ще подчертае американската поддръжка за източния фланг на НАТО.

Байдън, с присъщите за него авиаторски слънчеви очила, и президентът Володимир Зеленски, в зелена бойна униформа, вървяха един до друг до позлатената катедрала в Киев в светлата зимна заран на понеделник, пронизана от звука на сирените за въздушно нахлуване.

„ Когато Путин стартира нашествието си преди съвсем една година, той смяташе, че Украйна е слаба, а Западът е разграничен. Мислеше, че може да ни надвие. Но той грубо сгреши “, съобщи Байдън.

„ Цената, която Украйна трябваше да заплати, е извънредно висока. Жертвите бяха прекомерно огромни. … Знаем, че предстоят сложни дни, седмици и години. “

Извън катедралата стоят изгорели съветски танкове като знак на несполучливия взлом на Москва към столицата при започване на нейната инвазия, почнала на 24 февруари. Силите ѝ бързо доближиха до крепостните стени на Киев – единствено с цел да бъдат върнати назад от ненадейно яростна опозиция.

Оттогава насам във войната на Русия са убити десетки хиляди украински цивилни и бойци от двете страни, градовете са превърнати в руини, а милиони бежанци са избягали. Русия твърди, че е анексирала близо една пета от Украйна, а Западът даде обещание десетки милиарди долари военна помощ на Киев.

„ Това посещаване на президента на Съединени американски щати в Украйна, първото от 15 години насам, е най-важната аудиенция в цялата история на украинско-американските връзки “, съобщи Зеленски.

Байдън е пътувал до украинската столица с нощен трен от Полша, пристигайки след към 10 часа в 8 ч. сутринта в понеделник, след което се е върнал оттова по същия метод, заминавайки малко след 13 ч., съгласно отчет на кореспондент на Wall Street Journal, възложен от Белия дом.

Байдън дойде късно в понеделник във Варшава, където през днешния ден е планувана срещата му с президента на Полша Анджей Дуда, дружно с други водачи на страни от източния фланг на НАТО.

Докато Байдън беше в Киев, Държавният департамент разгласи отпущането на още 460 млн. $ американска помощ за Украйна, в това число артилерийски муниции, противотанкови системи и радари за противовъздушна защита на стойност 450 млн. $, както и 10 млн. $ за енергийна инфраструктура.

Русия беше известена преди заминаването на Байдън, оповестиха публични лица във Вашингтон и Москва, явно с цел да се избегне рискът от нахлуване против Киев, до момента в който той е там.

„ Разбира се, за Кремъл това ще се преглежда като следващото доказателство, че Съединените щати са заложили на стратегическото проваляне на Русия във войната и че самата война се е трансформирала окончателно във война сред Русия и Запада “, сподели Татяна Станоева, съветски политически анализатор.

В речта си пред членовете на двете камари на Народното събрание във вторник Путин ще осведоми съветския политически и боен хайлайф за спора в Украйна – най-голямата борба със Запада от времето на Студената война.

Той също по този начин ще направи разбор на интернационалното състояние и ще очертае визията си за развиването на Русия, откакто Западът ѝ наложи огромни наказания, оповестиха от Кремъл.

Речта би трябвало да стартира в 09:00 ч. по Гринуич (11 часа българско време) в центъра на Москва.

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел съобщи, че блокът ще утвърди още наказания преди годишнината от нашествието на 24 февруари, която Русия разказва като „ специфична военна интервенция “ за отбрана на съветския суверенитет.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР