На снимката: Джеймс О’БрайънСанкциите по глобалния закон Магнитски“ имат за

...
На снимката: Джеймс О’БрайънСанкциите по глобалния закон Магнитски“ имат за
Коментари Харесай

Джеймс О’Брайън: Това, което бихме искали да видим по-нататък, е фокус върху съдебната реформа

На фотографията: Джеймс О’Брайън
Санкциите по световния закон „ Магнитски “ имат за цел да подсилят избора на България, който задълбочава нейната интеграция в Европа и съдействието със международните компании, както и диверсификацията на енергийните източници, съобщи в Джеймс О’Брайън – началник на Службата за съгласуваност на глобите в администрацията на президента Джо Байдън.
Пълен текст на изявлението с Джеймс О’Брайън:Още петима българи – някогашният финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов, политикът от Българска социалистическа партия Румен Овчаров, водачът на придвижване „ Русофили “ Николай Малинов и двама някогашни шефове на АЕЦ „ Козлодуй “, са глобени по закона „ Магнитски “ за вреди за милиони евро, нанесени на българското общество. След всички значими срещи с най-ключовите институции и представители на българските управляващи схванаха ли българските институции смисъла на тези втори наказания, с които „ българският лист “ по „ Магнитски “ надгради оня първи състав – Божков, Пеевски, Желязков.
Санкциите имат за цел да подсилят избора на България, който задълбочава нейната интеграция в Европа и съдействието със международните компании, както и диверсификацията на енергийните източници. Важно е някои остарели практики да бъдат разпознати и прекъснати. Тези наказания следват доказателствата, с които разполагаме, и откриват десетки милиони евро, които са били взети от българския народ и дадени в някои случаи на длъжностни лица, в някои случаи на задгранични компании. Целта на тези наказания е България да бъде в положение да проверява и да стопира сходно държание, с цел да бъде пълновръстен участник в международната стопанска система.

Това, което бихме желали да забележим по-нататък, е фокус върху правосъдната промяна. Важно е, че предприехме тези дейности с сътрудниците от Обединеното кралство в цялостно благозвучие с полезностите и на Европейски Съюз. Действията за правосъдна промяна, които бяха показани в последния състав на Народното събрание, имат за цел да създадат допустимо България да проверява и преследва забърканите лица, а по-късно да реформира институциите, които дават отговор за тези дейности.

Така че това, което бихме желали да забележим, е явен ангажимент от страна на всички партии да вкарат промяната и да я гласоподават като предпочитан въпрос в новия парламент.
Видяхте ли нещо сходно да се случва след първите наказания, които наложите в Съединените щати на избрани лица от българския политически живот и бизнес преди две години, а точно хазартния необут Васил Божков – в този момент в Дубай, Делян Пеевски – до скоро народен представител от Движение за права и свободи, и Илко Желязков – сегашен зам.-председател на Бюрото за надзор на СРС?
По това време не бях на същата позиция. Така че няма да съпоставям двата момента. Това, което видях на срещите, а аз се срещнах с президента, със служебното държавно управление, с няколко от политическите партии, e, че всички схващат значимостта на тези промени. Бихме желали да забележим развой, при който партиите да се съберат и да реализират единодушие по съответен текст и да се ангажират да го гласоподават при започване на новия парламент. И по-късно да го приложат напълно. Защото желаеме, не просто закони на хартия, нали? А България да има самостоятелна, безпристрастна и виновна следствена работа, работа за битка с корупцията, основен прокурор и така нататък Освен законодателство, би трябвало и използване на тези закони. Чух мощни задължения от всички партии, с които приказвах, и знам, че някои от останалите споделиха, че твърдо поддържат законодателството за правосъдната промяна. Имаме положителни взаимоотношения с водещите партии, които обявиха, че желаят да придвижат тази правосъдна промяна.

Санкциите нямат за цел да подкопават или да заобикалят българските институции. Те не нападат никоя политическа партия. Те се отнасят до обособени лица, които сътвориха паралелна система, която отклони доста пари от хората в България и попречва изключително реформирането на българската енергийна система. И в този момент е време да се продължи по по-добър метод. Смятаме, че правосъдната промяна е най-важната нова стъпка в антикорупционната промяна, която описах.
По какво разпознавате дали една партия, институция или водач е същински или единствено се прави на евроатлантик?
Очевидно е, че имаме отлично посолство тук. Но първо – ние оценяваме сътрудниците си по това дали споделяме резултати и полезности. Ако има хора, които единствено приказват, а след това не работят, те не са изключително ефикасни сътрудници. Има доста разнообразни измерения, в които хората работят като наши сътрудници и по разнообразни въпроси. В този случай може да има разнообразни обединения, посланието на тези наказания е, че тази промяна на системата за битка с корупцията, на основния прокурор, на комисията за битка с корупцията, това е доста значимо за Европейски Съюз, за Обединеното кралство и за Съединени американски щати и точно в това ние измерваме нашето партньорство. Дали ще бъдем прави в оценката си за това кой желае да реализира резултати и кой желае да приказва? Е, знаете ли, уповавам се вие жителите, както и медиите, да потърсите сметка за това. Отворени сме за другите отзиви и от гражданското общество. Но още веднъж ще гледаме кой ще реализира тези промени.
Ще има ли още имена?
Няма да злоупотребявам по този въпрос. Важното е, че това има за цел да стимулира промяната. Обявяваме ги, когато имаме доказателства за тях. Не е по този начин, като че ли имаме прелиминарен лист. Не разполагам с голям долап, цялостен с имена, от който да изваждам едно или друго име, когато си желаяме. Работим по доказателства, само че концепцията е, че би трябвало да има промяна, с цел да може България да предотвратява тези действия, да ги проверява и да ги санкционира, когато се случат. И това е нещото, което най-вече желаеме да забележим отсега нататък.
За първи път в известието на вашата работа има директна информация за суми и офшорни сметки. Известно ли е всичко това на българските управляващи и поискали ли са те от вас съответните данни?
Направихме това с нашето Министерство на финансите. Защото сме наясно, че народът на България заслужава да знае повече за това, което ние знаем. Затова предоставяме повече фактическа информация. Президентът Радев зададе сходен въпрос на срещата в понеделник. И, знаете ли, ние сме щастливи да споделим това, което можем да споделим. Но още веднъж мисля, че въпросът не е единствено за тези лица. Става въпрос за това да се получи промяна на системата. С нашите наказания ние споделяме, че тези лица, а и някои хора, свързани с тях, нямат право да употребяват нашата финансова система, т.е. финансова система или банка, основана на долари, и не могат да влизат на територията на Съединени американски щати. Санкциите са защитни за нас. Те се отнасят за това на кого е разрешено да пристигна и да играе по нашите правила. И ние считаме, че лица, които са взели участие в корупционно държание, не би трябвало да вземат участие в нашата система и да посещават страната ни.
Всъщност категориите в известието на Департамента по финанси и вашата работа по глобите са основни – изреждам – корупция, обвързвана с контракти в региона на енергетиката, подкупи в правосъдната система и законодателни операции. Всичко това е много съществено. Дали глобите в действителност оказват помощ, в случай че глобените лица нямат финансови активи, да вземем за пример в Съединени американски щати, има тази глоба. Ще навредят ли глобите на техните родственици? Ще ги обиден ли в международната банкова система, където те могат да оперират, и би трябвало ли да чакаме всички тези лица да отидат …. в Дубай?
Смисълът на глобите е да отстояват стандартите, върху които е построена системата ни – финансова система и имиграционна система, учредени на правила. Обичаме да вършим тези неща с нашите другари и сътрудници. Така че присъединението на Обединеното кралство към нас е от огромна изгода. Дали вреди на глобените човеци?! Това не е задачата. Но, да бъдеш лишен от опцията да търгуваш в долари или лири или да нямаш достъп до финансови и застрахователни услуги, основани в Лондон, може да бъде съществено стеснение. Целта е да защитим нашата система и в последна сметка да помогнем и на България да се отбрани.
Достатъчно ли е водачът на ГЕРБ Бойко Борисов просто да се дистанцира от някогашния си финансов министър Владислав Горанов? Достатъчно ли е всяка една от тези партии или институции да каже, че поддържа правосъдната промяна?
Искаме да застанат зад промяната и депутатите да я поддържат. И мисля, че всички партии са чули това обръщение и ще забележим кой ще го извърши.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР