На снимката: Димитър СтояновКомисарят по външните въпроси на ЕС Жозеп

...
На снимката: Димитър СтояновКомисарят по външните въпроси на ЕС Жозеп
Коментари Харесай

Жозеп Борел е изпратил писмо до служебния военен министър във връзка с Украйна, потвърди Димитър Стоянов

На фотографията: Димитър Стоянов
Комисарят по външните въпроси на Европейски Съюз Жозеп Борел, е изпратил писмо до България за изпращането на оръжия от наша страна към Украйна ”. Това съобщи служебният боен министър Димитър Стоянов пред публицисти след церемонията „ Пожарникар на годината – 2022 “.

„ В това писмо се споделя ясно всяка страна каквито благоприятни условия има да изпрати поддръжка за Украйна, като в огромна част от писмото е изразено и желанието за закупуване на 155 милиметрови гаубици, с които България не разполага. Тази взаимна покупка не е ясно какъв брой ще коства ”, съобщи още Стоянов, представен от БГНЕС.

“Ние имаме нормативна уредба, която споделя ясно с каква техника би трябвало да разполагаме, няма да падаме под минимума ”, разяснява още Стоянов.

Във връзка с така наречен „ триъгълни покупко-продажби “ министър Стоянов съобщи, че съдружниците на България към този миг не са се отзовали на запитванията за реализиране на такава договорка и дефинира вероятността такава да се случи като дребна. По думите му тя значи България да даде на Украйна оръжие и незабавно да получи в подмяна друго.

Относно апела на висшия представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел страните членки незабавно да доставят на Украйна муниции от личните си ресурси, министър Стоянов уточни, че към този момент е получил писмото. По думите му то е бланкетно и е до всички министри на защитата. „ В писмото се споделя кой, каквато опция има, да даде съответните боеприпаси на Украйна, като в огромна част от писмото е отразено желанието на Естония за взаимна покупка на 150 мм боеприпаси, с които България не разполага, и да бъдат предоставени на Украйна “, сподели Стоянов.

Във връзка с даването на боеприпаси и въоръжение на Украйна, Стоянов уточни, че служебният кабинет е извършил решението на Народното събрание. „ Няма по какъв начин да подкопаем основите и качествата на българската войска. Имаме нормативни документи, които споделят ясно какви ресурси би трябвало да поддържаме. Няма по какъв начин да бъдат нарушени тези документи от моя страна, нито от военното управление “, сподели министърът.

Стоянов уточни, че от украинската страна има искане за даване на зенитно ракетни комплекси. Според него обаче даване без подмяна, значи губене на въздушен суверенитет.

„ При изискване че изтребителната авиация е в тежко положение, да предоставим нашите зенитно ракетни комплекси е голям минус и ние няма да можем да защитим българското небе “, добави той.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР