На снимката: Буяр ОсманиМинистърът на външните работи на РС Македония

...
На снимката: Буяр ОсманиМинистърът на външните работи на РС Македония
Коментари Харесай

Буяр Османи пристига на двудневно посещение у нас, ще се срещне с премиер, министри и партийни лидери

На фотографията: Буяр Османи
Министърът на външните работи на районен съд Македония Буяр Османи идва през днешния ден на двудневно работно посещаване в София. По време на престоя си тук ще има среща с българския външен министър Николай Милков, с премиера Гълъб Донев, както и с водачите на главните парламентарно показани партии.

България е хазаин на среща на министрите на външните работи на страните от Централноевропейската самодейност (ЦЕИ), на която Северна Македония ще бъде показана от Буяр Османи.

Предвидена е среща с ръководителя на ГЕРБ Бойко Борисов, с Кирил Петков от „ Продължаваме промяната ”, с Мустафа Карадайъ – водач на Движение за права и свободи, с ръководителя на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, с Христо Иванов от Демократична България и с водача на „ Български напредък ” Стефан Янев ”, прецизираха от пресслужбата на македонското външно министерство.

По време на диалозите се чака да бъдат разисквани настоящи въпроси на двустранните връзки сред София и Скопие, осъществяването на поетите задължения, залегнали в Протокола и в Договора за другарство, геополитическите провокации, съдействието в НАТ, както и опциите за задълбочаване на икономическия разговор сред двете страни.

Николай Милков и Буяр Османи ще вземат участие в проведена от Центъра за проучване на демокрацията кръгла маса на тематика „ Насърчаване на градивните благоприятни условия в България и в Северна Македония ”.

Припомняме, че напълно неотдавна РСМ одобри промени в Закона за регистрацията и имената на сдруженията, с което принуждава българските културни клубове „ Иван Михайлов “ и „ Цар Борис Трети “ да сменят имената си, другояче ще бъдат заличени, на което от нашето Министерство на външните работи реагираха с остра публична позиция, че това е дискриминационно.

В същото време провокациите от страна на РСМ към България не престават – преди седмица у нас бе отворен македонски клуб „ Никола Вапцаров “ в Благоевград, чиято цел даже формалните управляващи в Северна Македония сложиха под въпрос. Не стопира и приписването на български исторически персони и светци за македонски такива, измежду които светите братя Кирил и Методий, цар Самуил, Гоце Делчев и най-новата провокация – българският възрожденец Кирил Пейчинович.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР