На снимката: Атанас ПекановОтлагането на влизането в еврозоната носи сериозни

...
На снимката: Атанас ПекановОтлагането на влизането в еврозоната носи сериозни
Коментари Харесай

Пеканов: Причиняваме си загуби от 400 млн. лв. годишно, като бездействаме за еврозоната

На фотографията: Атанас Пеканов
„ Отлагането на влизането в еврозоната носи съществени вреди и стопански загуби на България “. Това сподели през вчерашния ден служебният вицепремиер по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов. По думите му България губи по 300-400 млн. лв. на година поради това, че не е в еврозоната.

„ Отказваме се от това да се увеличи кредитният ни рейтинг, надлежно да падне лихвата по държавния дълг. Когато Хърватия влезе в еврозоната през лятото, покачиха кредитния ѝ рейтинг с една или с две стъпки. Това понижи с 1% лихвите по държавния дълг и докара до спестявания. За България това биха били спестявания, предвид на взиманите държавни задължения, от към 200-250 милиона лв. на година “, изясни Пеканов в ефира на bTV.

Той уточни, че поради отлагането на приемането на еврото лихвите за бизнеса също не понижават, което води до загуби от 50-60 млн. лв..

„ И още нещо доста значимо към нашите съграждани в чужбина. Някои от тях са част от подписката на „ Възраждане “ срещу еврото, само че те би трябвало да схванат, че те работят, трудят се, получават приходи в евро, магазините им, бизнесът им получава приходи в евро. Те изпращат някаква част от тях към България, които се превалутират. При всяко превалутиране на 1 евро се губи 1-2 стотинки “, добави вицепремиерът. По думите му тези загуби се равняват на 50 млн. лв..

„ Това са загуби, които ние си предизвикваме сами с нежеланието и с бездействието ни по-бързо да влезем в еврозоната “, съобщи Атанас Пеканов. „ Презумпцията, че ние по някакъв метод не сме създали задоволително, аз не бих я приел. Аз съм застанал с името си зад тази идея и поддържам влизането на България в еврозоната “, сподели той.

Според него има политически обединения, които употребяват погрешни причини против еврото, като част от предизборната си акция.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР