На снимката: Аналена БербокФактът, че не беше постигнато споразумение /относно

...
На снимката: Аналена БербокФактът, че не беше постигнато споразумение /относно
Коментари Харесай

Германия: Неприемането на България и Румъния в Шенген беше европейска и геополитическа грешка

На фотографията: Аналена Бербок
Фактът, че не беше реализирано съглашение /относно участието на България и Румъния в Шенген, бел.ред./, беше европейска и геополитическа неточност, съобщи немският министър на външните работи Аналена Бербок пред „ Диджи 24 “, оповестява БГНЕС.

Според министъра присъединението на България и Румъния към Шенген ще последва, макар че неуспехът в Съвета на Европейски Съюз е „ огромно отчаяние “.

„ Румъния и България направиха доста, с цел да се приготвят за присъединение към Шенгенското пространство. По-специално Румъния е положила огромни старания и дава отговор на всички условия. Ето за какво това, че присъединението в този момент не се е състояло, е огромно отчаяние. До последния миг се борихме за друго решение “, съобщи Бербок.

„ Дори и тази година това да не беше допустимо: Съветът не сподели „ не “, а просто към момента не е споделил „ да “. Убедена съм, че присъединението към Шенген ще последва. За тази цел е значимо този въпрос бързо да бъде върнат в дневния ред на Европейски Съюз “, съобщи Аналена Бербок.

С наближаването на края на 2022 година австрийските управляващи записват доста понижаване на броя на молбите за леговище. От началото на годината до ноември те надхвърляха 100 000 случая, заяви в понеделник Министерството на вътрешните работи на Австрия.

„ Румъния джърнъл “ напомня, че по-рано този месец Австрия съобщи, че повече няма да се опълчва на разширението на Шенгенското пространство, в случай че бъде изпълнено единствено едно изискване: понижаване на броя на търсещите леговище.

Според формалните данни от понеделник, през ноември са регистрирани 11 890 молби за леговище, което е с една трета по-малко от октомври. Общият брой на молбите за леговище до края на ноември е 101 757 случая.

Според Министерство на вътрешните работи на Австрия намаляването на броя на случаите през ноември е разследване от обстоятелството, че има повече инспекции на границата с Унгария и тъй като Сърбия вкара задължението за визи за тунизийските жители.

Изчисленията от Виена сочат, че 40 % от лицата, търсещи леговище, са пристигнали на нейна територия, откакто са пътували със или без виза до Сърбия, откъдето са влезнали в Унгария.

Тази година в статистиката на търсещите леговище в Австрия доминират хора от Индия и Тунис, както и сирийци, афганистанци, мароканци и пакистанци. Тунизийците и индийците обаче нямат опция да получат протекция в Австрия. Австрийското държавно управление от лятото насам оказва напън върху Белград да вкара визи за жителите на Тунис и Индия.

Между януари и ноември Австрия е отхвърлила 80 000 молби за леговище, а почти 19 500 души са получили протекция.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР