На снимката – ракетата-носител “Союз 2, която днес ще изведе

...
На снимката – ракетата-носител “Союз 2, която днес ще изведе
Коментари Харесай

АВАРИЯ: Руска ракета Союз 2 с ускорителен блок Фрегат не успя да изведе спътника EgyptSat-A в правилната орбита!

На фотографията – ракетата-носител “Союз 2 ”, която през днешния ден ще изведе сателит “EgyptSat-A ”. Снимка: РКК “Енергия ”

Тази вечер в 18:47 ч. от космодрума Байконур излетя галактическа ракета “Союз 2 ” с ускорителен блок “Фрегат ” и сателит “EgyptSat-A ”. Това бе първото изстрелване на Русия за 2019-та година.

Информационната организация РИА Новости обаче оповести, че в хода на полета е зародил проблем. “Наземни средства са открили невисок перигей на ускорителния блок “Фрегат ”, което свидетелства за допустима аномална обстановка при изстрелването. Това обаче може и да е неточност в данните ”, оповестява неизвестен събеседник на ракетно-космическия бранш.

Експерти припомнят, че в случай че е настъпила повреда с ускорителния блок “Фрегат ”, това няма да се отрази върху план-графика за пилотираните полети. Ако обаче казусът е настъпил с третата степен на ракетата “Союз ”, евентуално последици в отрицателен аспект ще има. 

Тепърва следва да научим какво тъкмо се е случило и дали вероятно спътникът “EgyptSat-A ” може независимо да влезе в вярната си орбита със личните си мотори.

Напомням на читателите, че  “EgyptSat-A ” e сателит за наблюдаване на Земята, издигнат от съветската корпорация РКК “Енергия ” за потребностите на Египет. Сателитът ще би трябвало да размени “EgyptSat-2 ”, който бе изстрелян през април 2014-та година и който трябваше да работи най-малко 11 години, само че аварира по-малко от година след старта, защото и главният и аварийният му компютър се скапаха. “EgyptSat-1 ”, който бе изведен през 2007 година, също не съумя да извърши планувания 5-годишен експлоатационен период и се повреди три години след излитането.

Очаквайте детайлности! 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР