На снимката – ракета “Ънха 3. Ракетите “Ънха 3 стоят

...
На снимката – ракета “Ънха 3. Ракетите “Ънха 3 стоят
Коментари Харесай

Потвърдено: Северна Корея успешно изстреля спътник в космоса!

 Unha 3 rocket

На фотографията – ракета “Ънха 3 ”. Ракетите “Ънха 3 ” стоят в основата на галактическата стратегия на КНДР.  Photo credit: Sungwong Baik/VOA

Предварителен разбор на траекторията на ракетата демонстрира, че тя е летяла по проект. Първата степен е паднала по проект в Жълто море, а втората степен се е озовала във Филипинското море. Третата степен е извела спътника в орбита.

На този стадий не знаем дали севернокорейският неестествен сателит е функционален и дали въобще излъчва радиосигнали. Радиолюбители от целия свят се пробват да потвърдят това в сегашния миг. Независимо от неяснотите по този въпрос, значимата вест през днешния ден е, че Северна Корея разполага с ракета, способна да извежда изкуствени спътници в космоса.

Като резултат – на днешния ден Северна Корея публично се трансформира в галактическа страна и интернационалната общественост признава това. Успешното галактическо изстрелване през днешния ден обаче ще има последици.

На първо място – Северна Корея съумя да изпревари Южна Корея и без значение от обстоятелството, че южнокорейците са не просто по-богата страна (те са четвъртата икономическа мощ в света), без значение, че софтуерното равнище на Южна Корея е по-добро, комунистическият режим в Северна Корея победи. С други думи – историята се повтаря и по същия метод преди време Съюз на съветските социалистически републики бяха първи в изстрелването на неестествен сателит, а не Съединени американски щати. През последните няколко месеца Южна Корея също се опита да изстреля ракета и да се трансформира в галактическа страна, само че заради механически аргументи изстрелването беше отсрочено за другата година. Няма по какъв начин успеха на Северна Корея да не се окаже деморализираща – най-малко съгласно мен. Като изключим обстоятелството, че Южна Корея в този момент ще има потребност от галактически триумф даже и единствено за покачване на самочувствието, след броени дни в страната предстоят избори. Все още следва да видим- ще се отрази ли севернокорейският триумф на изборите в Южна Корея.

На второ място – интернационалната общественост не гледа с положително око на Северна Корея. Политическият режим е тоталитарен – комунистически. Миналата година (на 17 декември) умря севернокорейският водач Ким Чен Ир, който бе завещан от сина си Ким Чен Ун. На дневен ред стояха въпроси – дали синът ще успее да задържи властта и режима, завещан от татко си. Може би по тази причина севернокорейските управляващи разчитаха толкоз доста на триумф – и може би по тази причина след предния неуспех на ракета през април тази година, страната се стегна, построи незабавно нова ракета, опита се още веднъж – и съумя. И наподобява, че днешното сполучливо изстрелване ще затвърди престижа на Ким Чен Ун в КНДР.

А самата интернационална общественост смята изстрелването за провокация. Дори Китай (най-близкият сътрудник на Северна Корея) предложи на страната да се преценява с интернационалните разпоредби на Организация на обединените нации да се въздържа от изстрелването. Че изстрелването е провокация, считат Япония, Съединени американски щати и Южна Корея. През идните дни ще има срещи сред представителите на тези страни, с цел да се реши какви ограничения ще бъдат подхванати. Каквито и да са тези “мерки ”, ясно е, че се чака усилване на напрежението сред света и Северна Корея.

А ние продължаваме да чакаме последните новости със спотаен мирис.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР