На следващото заседание на ВСС ще предложа спиране на процедурата

...
На следващото заседание на ВСС ще предложа спиране на процедурата
Коментари Харесай

Правосъдният министър ще предложи на ВСС спиране на процедурата за нов главен прокурор

На идващото съвещание на Висш съдебен съвет ще предложа прекъсване на процедурата за избор на нов основен прокурор. Това написа във Фейсбук профила си министърът на правораздаването Атанас Славов.

" Днешното решение на Конституционния съд да прегледа всъщност питането на Иван Гешев по отношение на мандата и пълномощията на Висшия правосъден съвет е процесуална спънка за продължение на процедурата за избор ", написа още ми9нистърът.

По-рано през днешния ден Конституционният съд позволи за разглеждане всъщност настояването на някогашния основен прокурор Иван Гешев за оповестяване за противоконституционни измененията в Наказателно-процесуален кодекс и Закона за правосъдната власт, с които се вкарва механизмът за следствие на основния прокурор и неговите заместници. Решението е признато единомислещо с 10 гласа.

Атакуват се още разпореждания от измененията в Закона за правосъдната власт, с които се трансформира от квалифицирано (17 гласа) на безусловно (13 гласа) болшинството за избор и освобождение на основния прокурор от Висшия правосъден съвет.

От Конституционния съд се желае още да се произнесе дали е противоконституционна наредбата, с която се приключват неприключилите процедури за избор на членове на новия състав на Висш съдебен съвет и се постановява провеждането на нов избор. С тази наредба на процедура се анулира извършения през лятото на предходната година от Общите събрания на съдиите, прокурорите и следователите избор на членове на Висш съдебен съвет и се дава тримесечен период за осъществяване на нов избор.

Бившият основен прокурор Иван Гешев разяснява решението на Конституционен съд във Фейсбук:

Днешното решение на Конституционния съд да допусне за разглеждане настояването ми за оповестяване за противоконституционни на измененията в Закона за правосъдната власт и Наказателно-процесуален кодекс удостоверява казаното от мен:

1. Рекордно бързото ми премахване трябваше да изпревари произнасянето на Конституционен съд.

2. Крадливи политици подчиниха Висшия правосъден съвет на своите лични страхове и го принудиха да съблюдава техния подмолен график.

Ако някой не беше схванал това до момента, то през днешния ден цяла България видя истината.

Истината е, че, в случай че процедурата не беше завършила, т.е. в случай че се съблюдаваха Конституцията, законите и разпоредбите на самия Висш правосъден съвет, той трябваше да я спре до окончателното решение на Конституционния съд.

А тогава към този момент можеше и да няма опция да ме в профил единствено с 13 гласа. Тогава щяха да са нужни 17 гласа - толкоз, колкото са нужни и за ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд.

Всички към този момент знаят, че този неправдив “закон ”, с изключение на опровержителен на съществени правни правила, е основан за и ориентиран персонално към мен.

Явно съществено тормозих дълбоката страна и крадливото задкулисие, откакто от боязън бяха принудени да вършат цялостен закон за един човек.

Този срамен акт е индикативен за тъжното време, в което живеем и поражда разумния въпрос:

След като крадливи политици могат да стигнат до такава брутална кавга с основния прокурор на Република България, то по какъв начин тогава всички останали хора могат да бъдат предпазени от политически репресии?

Както е споделил проф. Живко Сталев, “държава без господство на правото е форма на проведена престъпност ”.

Живеем във време на политически проведена престъпност!
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР