На сглобката й е нужна нова силна настройка и предполагам,

...
На сглобката й е нужна нова силна настройка и предполагам,
Коментари Харесай

Социологът Васил Тончев: „Сглобката” ще оцелее по геополитически причини

„ На „ сглобката ” й е нужна нова мощна конфигурация и допускам, че ще бъде направена. Вероятността да не се направи такава конфигурация, е дребна, само че въпреки всичко има няколко червени линии, които в случай че се преминат от едната страна, другата няма да ги одобри. Ако се стигне до подобен вид, въпросът е кой ще бъде виновен. ” Това съобщи социологът Васил Тончев пред NOVA NEWS.

„ Сглобката ” ще оцелее по геополитически аргументи, счита той.

Напреженията сред партиите, които я съставляват, са доста огромни. Най-голямото затруднение ще бъде бюджетът, добави Тончев.

По думите му посланието на водача на ГЕРБ Бойко Борисов е: " Аз желая съглашение, в случай че не го създадем, отговорни ще бъдете вие. ” Сега чакаме отговора на другата страна, съобщи Тончев. Той изясни, че политиката на Политическа партия и на ГЕРБ е много друга. ГЕРБ залага на консервативна политика, до момента в който „ Промяната ” е доста по-лява като политики – вземат се заеми, с цел да се подвигат приходите на хората. " Но по какъв начин това ще се отрази в дълготраен проект? " - запита социологът.

Тончев сподели, че наклонността като цяло е за спад на изборната интензивност. „ Сега ромите не гласоподаваха, това са няколко десетки хиляди гласа, които не се явиха. Те бяха научени, - в случай че през 90-те години те следваха спечелилия, в този момент ги научиха, че с цел да гласоподават, им се заплаща. Това беше дълга традиция, която се прекъсна през изборите в последните две години. Редно е да свикнат, че и те носят отговорност и могат да гласоподават по съвест.Това също се отрази на интензивността. ” - сподели социологът. Демографската рецесия е другата причина за ниската изборна интензивност.

Има голяма ниша за нов ляв план, сподели още Тончев. " Няма мост сред Българска социалистическа партия и ГЕРБ, това беше феноменът на Григорова, която съумя като достоверен ляв човек да стигне до тези хора и да ги задейства. На последващи избори в София би могла да възникне нова социалдемократическа партия. " - пригнозира Васил Тончев. По думите му и Българска социалистическа партия, и „ Възраждане ”, са се изплашили от Ваня Григорова. „ Нинова й беше най-яркият конкурент. ” - означи той.

За рокадите в Движение за права и свободи той допуска, че измененията са на геополитическа основа. " Тези процеси са почнали по-рано, имаше индикации от лятото, че там стават някакви неща и се изчакаха изборите. Геополитическата обстановка е друга, светът се раздели на две. " - изясни Васил Тончев. „ Движение за права и свободи с цел да остане като балансьор в нашата политика, би трябвало да направи този завой и да тръгне по така наречен евроатлантически курс. Според Доган Пеевски е индивидът, който най-добре може да го поведе. ” - разяснява Васил Тончев, като позволи, че е забавен ход етнически българин да стане изпълнителен шеф на партията.

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР