На сайта на македонската редакция на ДВ Костадин Делимитов припомня,

...
На сайта на македонската редакция на ДВ Костадин Делимитов припомня,
Коментари Харесай

Как в Северна Македония коментират визитата на Зоран Заев в София

На уеб страницата на македонската редакция на Дъждовни води Костадин Делимитов напомня, че окончателното решение за договаряния с Европейски Съюз ще се вземе на срещата на върха на европейските водачи през идната седмица в Брюксел. Наблюдателят отбелязва в тази връзка, че Европейски Съюз не е съумял да откри решение, с цел да отприщи договарянията, като повлияе на българската позиция и разяснява: " Надеждите за поврат в последния миг, с помощта на визитата на Зоран Заев в София, умряха ".

 

Според създателя, поврат сигурно е " вероятен, само че възможностите за това не наподобяват добре, даже на доктрина “. Делимитов написа: " Това развиване е неприятно и потискащо за македонската общност, която е изправена пред ново тестване - да покаже зрялост, самообладание и дарба да устои на това предизвикателство ".

 

Щетите за македонската стопанска система

Авторът на коментара се пита дали политиците ще съумеят да обезвреждат и нездравословните последствия за македонската стопанска система, която така и така се намира в интервал на продължителна криза, без да има признаци за бързо възобновяване.

 

„ Факт е, че блокадата на договарянията с Европейски Съюз ще се отрази на взаимните инфраструктурни планове и с България. Те са в режим на изчакване от много време, само че в този момент ще се забавят още повече “, се споделя в коментара.

 

Цитиран е и представител на бизнес средите в Северна Македония, който твърди, че в дейностите на държавното управление в Скопие има повече измама, в сравнение с прагматизъм. „ Няма никаква визия, тактика или идея. Мисля, че се разчита прекалено много на поддръжка извън и не се регистрират нашите вътрешни ползи “, споделя специалистът и предизвестява, че се чакат съществени вреди за македонската стопанска система.

 
 Каракачанов: Борисов да не трансферира отговорността за РСМ на служебното държавно управление Каракачанов: Борисов да не трансферира отговорността за РСМ на служебното държавно управление
„ На Запад демонстрираме какъв брой сме дейни, а към българите - нищо “. Такава е тактиката на Северна Македония, само че ние не би трябвало и...

А тя, съгласно Делимитов, се намира в положение на тежка криза. По-нататък той отбелязва, че сивата стопанска система, нелоялната конкуренция, корупцията и въпросът за върховенството на закона са проблеми за македонската стопанска система, които са даже по-големи от проблемите с България.

Компромисите, препоръчани от Зоран Заев  

Коментар на Катерина Блажевска за македонската редакция на Дъждовни води обобщава и някои от реакциите на българските медии, свързани с визитата на премиера Зоран Заев в София. Отбелязва се, че македонската общност не е била осведомена с предложенията, които Заев е направил в София, до момента в който някои български медии към този момент спекулирали по тематиката.

Цитирани са източници в държавните среди на България, съгласно които, Заев е предложил пет разновидността за компромисно решение на разногласието с България. Единият от тях съдържал разновидността да се каже, че българи и македонци приказват на същия език, който обаче интернационално е приет като два разнообразни езика.

В София Заев декларирал още, че в случай че България поддържа началото на договарянията на РСМ с Европейски Съюз, то македонците ще създадат нужните взаимни отстъпки по оспорваните исторически тематики. Заев подчертал още, че чака нов тласък за работата на взаимната историческа комисия. Второто предложение, което министър-председателят на районен съд Македония е сложил на масата за договаряния, се отнасяло до ускоряването на железопътния план Гюешево-София.
 Владо Перев: „ Убихме “ ли пратениците? Владо Перев: „ Убихме “ ли пратениците?
Легендата споделя, че най-трудната и рискована работа през Античността била да бъдеш царски делегат. Такива пратеници били задължени...

Правилна ли беше тази стъпка  

В коментара на Катерина Блажевска се цитира позицията на българското министерство на външните работи. В нея София акцентира, че рамката за договаряния сред двете страни по отношение на присъединението на Скопие към Европейски Съюз остава непроменена. Както и че са нужни гаранции за спазването на Договора от 2017 година, които за момента към момента не били предоставени.

„ На фона на тази позиция на София в Македония се питаха дали визитата на Заев в София въобще е вярна стъпка “, разяснява Катерина Блажевска и цитира в отговор самия министър председател Заев, който съобщи: " И самата среща е стъпка напред към намирането на решение, което да е в интерес и на двете страни. Само по този начин ще имаме поддръжката на жителите на двете страни ".

 

Източник:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР