На съд с обвинителен акт на Районната прокуратура във Варна

...
На съд с обвинителен акт на Районната прокуратура във Варна
Коментари Харесай

Счетоводителки на съд за фалшифициране на удостоверения за пенсия и трудови книжки

На съд с обвинителен акт на Районната прокуратура във Варна са предадени основната счетоводителка Живка Хр. и счетоводителката Тамара Т. от компания „ Залива 47 СП “ АД. Двете подсъдими ще дават отговор за длъжностно заграбване на средства на акционерното сдружение.

Живка Хр. е упрекната и за сформиране на формален документ, в който удостоверила условия за да бъде употребен като доказателство. Става въпрос за издаване на удостоверения за пенсия и трудови книжки за двете подсъдими и за брачна половинка на основната счетоводителка, в които бил заверен повишен застрахователен предел, оповестиха от прокуратурата.

Присвоената посредством съучастието на двете подсъдими сума е в размер общо на 46 110 лв.. След като Живка Хр. напуснала работа като основна счетоводителка, в сдружението почнала инспекция на информацията, която се подавала за обезпечените чиновници на компанията в Търговско дружество на Национална агенция за приходите във Варна. Така било открито, че дамата била обезпечавана на най-високия застрахователен приход за страната все още, което не отговаряло на разплащателните ведомости. При проверката се открило, че и Тамара Т., и брачният партньор на Живка Хр. са обезпечавани също на по-високи осигурителни приходи за приемане на по-високи пенсии и прилагане на компенсации.

Съдебно-счетоводната експертиза по делото потвърдила, че от 2005 до 2011 год. присвоените суми посредством обявление на повишените осигурителни приходи и платените от компанията осигурителни вноски от подсъдимата Живка Хр. възлизат на 43 933 лв., а на Тамара Т. – 5368 лв..

След като дейностите им били разкрити и против тях почнало досъдебното произвеждане, подсъдимите са възстановили напълно присвоената сума на сдружението.
Делото против 64-годишната Живка Хр. и 68-годишната й съучастничка Тамара Т. следва да бъде планувано за разглеждане във Варненския областен съд.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР