На съд с обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Добрич е предаден

...
На съд с обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Добрич е предаден
Коментари Харесай

Таксиметров шофьор, монтирал самоделно газово устройство, застава пред съда за смъртта на жена

 На съд с обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Добрич е предаден лидерът на таксиметров автомобил И.Ж. 42-годишният мъж  ще дава отговор за закононарушение по член 123, алинея 1 от Наказателен кодекс – причиняване на гибел заради немарливо осъществяване на занимание или друга правно регламентирана активност, представляваща източник на нараснала заплаха, оповестиха от пресслужбата на Апелативна прокуратура Варна.

На 14 септември 2019 година, на бензиностанция в Добрич, зародил случай с гърмеж на автомобилно газово устройство, инсталирано на таксиметров автомобил, благосъстоятелност на обвинения.

Разследването открило, че през август 2019 година обвиненият направил монтаж на механически нередовен и евентуално рисков контейнер за газ пропан - бутан или сбит природен газ метан в автомобилно газово устройство. Устройството било направено от самия него със заварени дефектни съединения, несъвместимо за работното налягане на метановия въглеводород от 220 bar, а монтажът бил осъществен от обвинения пред гаража на дома му с изчезнала идентификация, тествания и сертификация. Целта на промяната на резервоарите от метан на пропан – бутан била възстановяване работа на мотора на автомобила и изгодност.

В деня на случая, сестрата на И.Ж. краткотрайно управлявала автомобила, като същата била осведомена за направените промени. Въпреки това, когато посетила бензиностанция, с цел да зареди гориво, дамата спряла на колонка за зареждане с газ метан. Тъй като зареждащото устройство за метан не било отстранено, служителят на обекта почнал зареждане на резервоара.

Пълненето с компресиран метан (220 bar) при налягане, несъвместимо със заварената структура на поставения контейнер, довело до постигане на напрежения, надвишаващи якостта на разрушение на заварените съединения. В резултат на това последвал гърмеж. При гърмежа потърпевши две дами – на 49 година и на 67 година, които били настанени в болница. Няколко часа по-късно по-възрастната умряла.

Предстои делото против 42-годишния обвинен И.Ж. да бъде планувано за разглеждане в Добричкия областен съд.  За осъщественото от него закононарушение законът планува наказване " отнемане от независимост “ за период от 1 до 6 години.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР