На съд по обвинителен акт на Окръжната прокуратура е бил

...
На съд по обвинителен акт на Окръжната прокуратура е бил
Коментари Харесай

Съдят латвиец за пране на пари

На съд по обвинителен акт на Окръжната прокуратура е бил предаден латвийският жител Янис Ч. за пране на пари, добити посредством компютърна машинация. 28-годишният обвиняем се намира във варненския затвор. 
Тежкото съзнателно действие е осъществено като продължавано закононарушение в интервала от 30 ноември до 7 декември 2016 година във Варна, написа ДАРИК.

Латвийският жител дошъл с полет на летище Варна на 23 ноември 2016 година Регистрирал компания „ Сиа аболинс “ ЕООД със седалище в кв. „ Чайка “. Адресът бил възложен на подсъдимия от лице на име Вася. С него и друго неустановено по делото лице подсъдимият почнал да работи по ангажименти посред им.  Разкрил няколко банкови сметки, по които двамата му съучастници трябвало да преведат парични суми по този начин, че произходът на средствата да наподобява легален. 
За времето на пребиваването си във Варна Янис Ч. сменял няколко хотела, където оставал да нощува при очевидец по делото, с цел да избегне регистрацията в тях.

На 30 ноември Янис Ч. внесъл 20 лв. по открита фирмена сметка на сдружението му във варненски клон на банка.  Сключил и контракт за on-line банкиране. Фирмата му не развивала никаква активност. Целта на съществуването й била да се употребяват фирмените й сметки за превод на пари.

На 7 декември 2016 година по фирмена сметка на „ Сиа аболинс “ ЕООД постъпила сумата от 79 885 лв., преведена от банковата сметка на бургаско учебно заведение. На същата дата системата за интернет банкиране на главното учебно заведение в Бургас блокирала, като на монитора се изписало известие „ Профилактика на системата за 2 часа “. Съобщението било подправено и направено за шефът и счетоводителят на образователното заведение да бъдат възпрепятствани да ревизират наличностите по сметката си. 

Докато на екрана стояло известието за профилактика, на компютъра бил инсталиран злотворен програмен продукт. В обслужващата банка също били подведени, че в учебното заведение се прави интернет банкиране. Така по сметката на компанията на латвиеца постъпила сумата, а като съображение за превода било посочено платежно разпореждане по фактури.

След като сумата от 79 885 лв. постъпила в сметката на латвиеца, той получил известие на мобилния си телефон от банката. На каса Янис Ч. изтеглил 2000 лв.. За тегленето на останалата сума служителката на банката му обяснила, че е нужна предварителна поръчка. Подсъдимият и Вася посетили обменно бюро, където Янис изискал да закупи евро за 70 000 лв. посредством интернет банкиране. 

В бургаското учебно заведение в това време провели диалог с обслужващата ги банка и по този начин разбрали, че изписаното на монитора известие за профилактика е подправено. Установили също, че без да е употребен електронният автограф, е осъществена трансакция и оспорили превода. 

Латвиецът и Вася посетили на същата дата и различен офис на банката, където сдружението на Янис разкрил фирмена сметка. По директива на банката клиентът Янис Ч. трябвало да бъде занимателен, с цел да не успее да изтегли сумата. Тогава той бил задържан и против него почнало наказателно произвеждане за пране на пари, получени посредством компютърна машинация. 

Предстои делото против 28-годишния Янис Ч. да бъде планувано за разглеждане във Варненския областен съд. Ако бъде приет за отговорен за пране на пари, той може да бъде осъден с отнемане от независимост от 3 до 12 години и санкция от 20 000 до 200 000 лв..
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР