На Рождество Христово - Руската православна църква (РПЦ) го отбелязва

...
На Рождество Христово - Руската православна църква (РПЦ) го отбелязва
Коментари Харесай

Генерал Христос: падението на РПЦ при патриарх Кирил

На Рождество Христово - Руската православна черква (РПЦ) го отбелязва на 7 януари - патриарх Кирил наложи възбрана за служение на свещеника в известната московска черква " Света Троица ” Алексей Умински. През декември различен прочут московски свещеник Владимир Лапшин беше пенсиониран заради навършване на 75-годишна възраст. На мястото на Умински предстоятел на църквата стана скандалният милитарист Александър Ткачов. В първата си проповед на новото място той описа за " военачалник Христос ".

И последните известни съперници на войната, която Владимир Путин стартира против Украйна през февруари 2022 година, са изтласкани от Руската православна черква.

Краят на възраждането на църквата

Отец Алексей (Умински) е един от последните свещеници, който е лице на РПЦ още от 1980-те години, когато в Съветския съюз се говореше за последователното възобновление на духовенството. Тогава свещениците се срещаха с вярващите " по домовете " и се създаваха първите огромни общности. Сред тях имаше и такива, които се образуваха към известни православни интелектуалци, измежду които, несъмнено, беше и отец Алексей Умински. Именно той през 1993 година стана предстоятел на църквата " Света Троица " в Москва, където сътвори невероятна атмосфера на християнска духовна независимост, на която и аз, до момента в който живеех в Москва, имах време да се насладя за малко.

Всичко, което той е приключил, просто не може да бъде разказано в един текст, а не е и нужно. Достатъчно е да се напомнят най-открояващите се негови дейности в последните и изключително мрачни за Русия години. Заедно с няколко други духовници той не се уплаши да пристигна и да поддържа политика Алексей Миняйло по време на правосъдния развой през 2019 година В продължение на доста години свещеникът и неговите енориаши оказват помощ на детския приют " Дом с фар " - освен финансово, само че и да вземем за пример като водят в своята черква на литургия деца със специфични потребности, на които в доста московски храмове не се позволяват до свещенодействие и причестяване.

Отец Алексей управлява мисионерска, просветителна и писателска активност. И най-после, предстоятелят на църквата " Света Троица " в Москва не одобри експанзията на Путин против Украйна и продължи да се моли за мир, когато множеството свещеници четяха всъщност провоенна молитва, особено измислена и наложена от патриарх Кирил на цялата Руска православна черква след нахлуването на Русия в Украйна. За това Умински, а също и неговото паство, бяха осъдени. Патриархът персонално подписал указа, а свещеникът бил свикан на църковен развой в катедралата " Христос Спасител ", който обаче не се състоял на 11 януари. Възраждането на християнството и църквата приключва с прям милитаризъм, за какъвто РПЦ не е мечтала даже по времето на Сталин.
Войнстваща и разпадаща се черква

За 20-те години, през които отец Алексей Умински беше предстоятел на църквата " Света Троица ”, Руската православна черква осезаемо се промени. Тя загуби и доверието на доста руснаци. Вместо починалия патриарх Алексий II, който предпочиташе да съблюдава отдалеченост от страната, неин глава стана Кирил, който бързо се трансформира в един от кремълските олигарси във връзка с своята изразителност, приходи и настъпателност.

Резултатите от тези промени са плачевни. След началото на пълномащабната съветска инвазия Украинската православна черква се отдели от РПЦ - тя не беше доста по-малочислена от съветската. Броят на хората, които посещават църквите по Коледа, даже съгласно формалните данни на съветското Министерство на вътрешните работи, е понижен с към 40% от 2022 година насам - от 2,4 млн. на 1,4 милиона души.

Самият. Извън страната той е възприеман като елементарен съветски олигарх: в Чехия е глобен от началото на 2023 година, а в Европейския съюз към този момент е избавен от същото единствено с помощта на застъпничеството на различен другар на Путин - унгарския министър председател Виктор Орбан.ската православна черква няма да се възроди

Милитаризацията на Руската православна черква и фактическото ѝ включване във войната на страната на съветската окупационна войска укрепват връзките на патриарх Кирил с Кремъл. Но самата РПЦ се трансформира в старозаветна фракция. Вместо християнски апели за състрадание и човещина, свещеници като отец Александър Ткачев, който наследи отец Алексей, в действителност пропагандират за човешки жертвоприношения и са подготвени да благославят ракети, падащи върху хората в Украйна.

Времето, когато църквата беше институцията, която се ползваше с най-голямо доверие измежду руснаците, отмина и тя от дълго време е изместена от армията и специфичните служби. Сега, даже и путинизмът да рухне и патриарх Кирил да бъде сменен от някой като отец Алексей, напълно не е несъмнено, че РПЦ ще успее да изпълзи от смъртоносната рецесия. Изглежда сме покрай това - без значение дали под натиска на Кремъл или по лична самодейност - патриарх Кирил да пристигна и да отслужи празничната литургия в камуфлажни одежди.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР