На Рождество Христово имен ден имат всички, които носят имената

...
На Рождество Христово имен ден имат всички, които носят имената
Коментари Харесай

Празникът е всеобщ, но и двоен за 1506 именици

На Рождество Христово имен ден имат всички, които носят имената Христа, Христо, Емануил, Емил, Християн, Ренета, Христиана, Кристиан, Кристиян, Кристияна, Кристиана, Христина, Кристина, Радостина.

Рождество Христово поставя начало на ново летоброене. Създателят на новото летоброене, римският духовник Дионисий Малки, пресмята, че Иисус Христос се родил на 754 година от основаването на Рим. Рождество Христово е граница във времето и празник на празниците за християните.

В ранното християнство празникът Рождество Христово няма устойчива дата. Източните Църкви чествали това събитие на Богоявление (6 януари) още по времето на император Константин Велики, преди 336 година

Рождество Христово е един от 20-те църковни празници в България. Отбелязва се на 25 декември (по григорианскияи новоюлианския календар), на 6 януари от арменската черква, а след 31 март 1916 година (когато в България като държавен календар е признат така наречен „ нов жанр “ – Григорианския календар) на 7 януари по формалния цивилен календар, който ден се отбелязва като 25 декември (по юлианския календар). През 1968 година Българската православна черква открива чествуването на 25 декември. В България още веднъж е формален празник с решение на 9-ото Народно заседание от 28 март 1990 година

В община Пазарджик през днешния ден за здраве и дълги щастливи дни ще почерпят 1 506 именници. Най доста те са в общинския център – Пазарджик – 1 100, следвани от Главиница с 35 и Мокрище с 30. Наздравица през днешния ден за Коледа ще вдигнат и жителите на с. Крали Марко, само че не и с цел да честитят имен ден. Там няма нито един, който да чества имен ден, а в селата Росен, Тополи дол и Цар Асен именниците са единствено по двама.

Най-много са празнуващите през днешния ден с името на новородения божи наследник – Христо, 763-ма и Христина - 351, а минимум с производното Ицо- единствено 8.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР