На редовното заседание Комисията по енергетика разгледа още в първата

...
На редовното заседание Комисията по енергетика разгледа още в първата
Коментари Харесай

Енергийна комисия прие само предложението на ДБ за поемане на оперативен контрол на Лукойл

На постоянното съвещание Комисията по енергетика прегледа още в първата си точка две значими оферти, свързани с намаляването на цената на горивата. Едното предложение е импортирано от депутата на ГЕРБ Делян Добрев и група народни представители, а другото е импортирано от съпредседателя на Продължаваме промяната Кирил Петков и група народни представители.

По предложение на Ивайло Мирчев от Демократична България в дневния ред беше включен и техния законопроект за изменение и допълнение на Закона за административното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Комисията стартира с разглеждане на Проекторешение за използване на дерогацията от 5.12.2022г. с оглед понижаване на цените на горивата вътрешния пазар, импортиран от Кирил Петков (ПП) и група народни представители. В текста към плана на решение се споделя, че правото на България да ограничи износа на недопечен съветски петрол и създаваните от него горива и други нефтени артикули ще възникне на 5 декември 2022г. – датата, на която влиза в действие общата европейска възбрана и свързаната с нея българска дерогация. Освен това вносителите са показали, че съгласно изказване на представителят на Европейска комисия Даниел Фери, дерогацията в член 3, параграф 5 е предоставена за България да бъде снабдена с нефт, а не да го препродава на други страни членки и трети страни. Вносителите обръщат внимание, че продължаващата продажба отвън територията на България след 5 декември на недопечен петрол или нефтопродукти, за производството, на които е употребен съветски петрол би могло да докара до анулация на предоставената дерогация от възбрана на импорт на такива първични материали и наказания от Европейска комисия. Настоящият план на решение предлага комплекс от ограничения, посредством които да бъде сполучливо въведена дерогацията в интерес на България на пазара на горивата. Освен това планът на решение предлага и съответни ограничения за прекачване на икономическите резултати от създалата се обстановка на пазара на горивата в интерес на потребителите.

Стоян Таслаков от Възраждане изрази мнение, че този законопроект е нездравословен и вредите могат да бъдат от чудовищни размери. Той попита заместник-министър на финансите Людмила Петкова дали министерство на стопанската система е предписание разбори какви биха били вредите за страната.

" Регламентът не не разрешава експорт. Направили сме правно-икономически разбор. По принцип в района има дефицит на произвеждане на дизелово гориво. Ако се забрани износа, рафинерията автоматизирано стопира. Не мога да кажа какви ще са цените на горивата. ", отговори тя.

Драгомир Стойнов от Българска социалистическа партия уточни, че не схваща за какво в случай, че към момента се водят договаряния се внасят такива законопроекти.

Делян Добрев от ГЕРБ означи, че не схваща причините за тезата, че Лукойл ще спре да работи в случай, че предходната година Лукойл е работил единствено на 50% с съветски недопечен нефт и добави, че откакто това е било допустимо преди, значи и в този момент е постижимо, като означи, че само свръхпечалбата ще е по-малка.

Венко Сабрутев от Продължаваме промяната акцентира, че чисто исторически се вижда, че рафинерията може да работи с неруски недопечен нефт, като това няма да се отрази толкоз съществено върху свръхпечалбите.

Последва и гласоподаване на плана на решение импортиран от Кирил Петков и група народни представители. Той получи 5 гласа " за ", 4 гласа " срещу " и 10 гласа " въздържали се ". В последна сметка импортираният от Продължаваме промяната не получи поддръжката на енергийна комисия за своя законопроект.

Последва разглеждането на Законопроект за компенсиране на разноските на потребителите на моторни горива импортиран от Делян Добрев (ГЕРБ) и група народни представители. Законопроектът цели да вкара резистентен механизъм за съответна отплата на високите цени на моторните горива, тъй като тези високи цени са един от моторите на инфлацията в страната. Чрез плана на закон се цели още да бъде непокътната ценова конкурентоспособност за бизнеса, както и покупателната дарба за популацията. Вносителите на плана оферират да се вкара вноска за преработвателите на съветски петрол. Вноската да се събира от Фонд „ Сигурност на електроенергийната система ” в обособена целева сметка и приходите от тази вноска да се употребяват за отплата на всички консуматори, в това число стопанските. Проектът на закон предлага набраните средства от Фонд „ Сигурност на електроенергийната система ” да се трансферират в Национална агенция за приходите и да бъде удължен сегашният ред на компенсиране на потребителите. Като следните типове моторни горива ще бъдат обезщетени: бензин А95, газьол, полутечен нефтен газ, както и природен газ.

Делян Добрев от ГЕРБ изясни, че в случай че няма подобен закон, какъвто те оферират на процедура всичко се оставя в ръцете на Лукойл. " Ако останем единствено с метода на служебния кабинет, всичко ще е в ръцете на Лукойл. Ако го няма този закон ще се молим Лукойл и Литаско да спазят обещанията си ", безапелационен е той.

Народните представители гласоподаваха и този законопроект, само че и той не мина. Той получи 8 гласа " за ", 3 гласа " срещу " и 7 гласа " въздържали се ".

Комисията по енергетика прегледа и едно изключително предложение, импортирано от Демократична България. Ивайло Мирчев и група народни представители внесоха Законопроект за изменение и допълнение на Закона за административното контролиране на икономическите действия, свързани с петрол и артикули от нефтен генезис. " Нашата цел е да създадем по този начин, че да не предизвикаме рецесия с цената на горивата, а не да национализираме Лукойл. Става дума за хиляди работни места. ", безапелационен е Ивайло Мирчев от Демократична България

Теменужка Петкова от ГЕРБ също съобщи, че приветства плана, само че означи, че имаме подобен закон в закона за енергетиката. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР