На редовно заседание Съветът за електронни медии избра за председател

...
На редовно заседание Съветът за електронни медии избра за председател
Коментари Харесай

СЕМ преизбра София Владимирова за председател

На постоянно съвещание Съветът за електронни медии избра за ръководител София Владимирова за втори следващ мандат, оповестиха от Съвет за електронни медии. Решението е взето с четири гласа „ за ” - на ръководителя, на Иво Атанасов, на Бетина Жотева и на Розита Еленова, а Мария Стоянова е гласувала с „ въздържал се ”. Мотивът й е, че нейният мандат изтича през лятото и че не е законно и морално да взема решения за съвета през идната година, когато към този момент няма да е в състава му.

Преди дни парламентарната група на ГЕРБ се зае да затваря малка врата в Закона за радиото и малкия екран, от която години наред партията на Бойко Борисов се възползваше. Шефът на комисията по просвета и медии Вежди Рашидов, на правната комисия Данаил Кирилов и трима депутати от ГЕРБ внесоха предложение от закона да отпадне изискването, че при възобновяване на двучленната президентска и тричленната парламентарна квота в Съвет за електронни медии указът на президента и решението на Народното събрание влизат в действие " по едно и също време ".

Мотивите са, че от 2010 година, когато ГЕРБ понижи състава на Съвет за електронни медии от девет на четири души, настоящата наредба в медийния закон, съгласно която новите членове от двете квоти на Съвет за електронни медии встъпват в служба едновременно, опонира на концепцията за разминаване във времето на мандатите. Целта на тази концепция е да се затрудни гласуването в Съвет за електронни медии по партийни квоти при взимане на значими решения като да вземем за пример избора на генерални шефове на Българска национална телевизия и БНР. " Отпадането на този член от закона ще отстрани съществуващото несъгласие и ще обезпечи опция за встъпването на членове на Съвет за електронни медии от момента на влизане в действие на акта за техния избор или предопределение ", се споделя в претекстовете на импортираните оферти.

Вносителите обаче не дават уточнения за какво виждат чак в този момент това несъгласие, което ръководещите няколко пъти очевидно използваха, с цел да дирижират избора на новите шефове на публичното радио и телевизия. Чрез закъснение на избора на нови членове на Съвет за електронни медии от парламентарната квота ГЕРБ години наред не позволяваше съставът на регулатора да се обновява по метода, по който е заложено в закона. Предложенията на най-голямата партия се появяват малко повече от месец, откакто президентът Румен Радев изиска Конституционният съд да се произнесе дали въпросният член не нарушава конституцията. Неотдавна съдът одобри, че настояването на Радев е възможно и в този момент се чака решение по делото. През лятото изтича оптимално вероятният мандат на един от членовете на Съвет за електронни медии, назначен от някогашния президент Росен Плевнелиев - Мария Стоянова. Ако предлагането на ГЕРБ бъде признато, Румен Радев ще може да избере човек на нейно място, без да чака Народното събрание да гласоподава за свои нови представители в Съвет за електронни медии.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР