На редакционната поща на news.bg получихме имейл от наш сънародник,

...
На редакционната поща на news.bg получихме имейл от наш сънародник,
Коментари Харесай

“Маска или командно дишане“ и как да покажете обич към родителите си – Китай се бори с COVID-19

На публицистичната поща на news.bg получихме имейл от наш съотечественик, който живее в Китай. По всички данни страната стартира да излиза от рецесията с ковид, до момента в който за нас, в Европа тя като че ли занапред следва. И въпреки културните разлики да стоят макар глобализма на нашия свят, за по-възрастните българи лозунгите от улиците на Китай ще провокират мемоари от едно към този момент малко по-далечно минало. По-младите може и да ухилен. Във всеки случай обаче може и да подбуден към размисъл най-малко още един човек, и от по-възрастните, и от по-младите. Защото епидемията COVID-19 беше в Китай през вчерашния ден, през днешния ден е към този момент у нас.
 Как да покажете любов и почитание към родителите си? Заключете ги у дома!
Източник:

Как да покажете любов и почитание към родителите си? Заключете ги у дома!

Публикуваме текста на Асен Велинов без редакция:

Специфичен за Китай вид връзка е с лозунги - постоянно бели писмени знаци върху червен плат, окачени на стени и огради или опънати сред пътни знаци. Те имат дълга история, към момента се срещат постоянно, а тази година имаха и роля в битката с COVID-19. Споменатите в заглавието " рекомендации " са дребна част от образците.

Тук представям една дребна част от рекомендациите, разказани в лозунгите.

Трудно е да разбере и изясни съществуването им без няколко думи за езика, на който са написани. Особеностите на китайския език мъчно могат да бъдат обяснени в резюме: той е тонален, писмеността е йероглифна и връзката сред значение, наречие и изписване на йероглифите е по-малко " естествена " в сравнение с познатите ни европейски езици. Един писмен знак е постоянно сричка - от време на време и едносрична дума, а броя на сричките е стеснен - те могат да приключват единствено на гласен тон или на " н " или на носово " н ". Общият брой вероятни срички е единствено 410 - за съпоставяне в британския се счита, че те са към 15,831. Йероглифите, думите и фразите имат дълга и многопластова история, културно наличие и постоянно къси изрази " описват " дълги обичайни истории. Поради тези особености са вероятни най-различни " игри " и смешки с езика - думи, които звучат сходно или писмени знаци, които наподобяват сходно могат да имат изцяло разнообразни смисли, доста думи се римуват, и доста изрази и словосъчетания са мощно " образни. "

Това встъпление е нужно, тъй като показаните по-долу лозунги наподобяват като част от отминали столетия. Те постоянно се срещат, само че са от друг вид в огромните градове и в по-малките обитаеми места . В Пекин и Шанхай да вземем за пример те са постоянно информативни и звучат по-сухо. В дребните градове и обитаеми места те са по-директни и имат по-драматичен резултат . Сред по-долните образци има и лозунги от Малайзия , където има значимо етнически китайско население.
 Докато не сте употребявали и последното парче лук, не ходете до магазина!
Източник:

Докато не сте употребявали и последното парче лук, не ходете до магазина!

Лозунгите по-долу в превод не предават същинската концепция на тази практикта към момента да се употребяват лозунги за връзка сред управляващите и " народа ". Преведени, те постоянно са тромави или прекомерно дословни. В китайския си вид доста от тях са остроумни, шеговити, имат рима и темп и се запомнят елементарно - за тях също важи правилото, че " поезията " е това, което се губи при превода. Не всички обаче са такива рабира се - доста са и клиширани, тромави, банални или неуместно заплашителни.

Почти три месеца след началото на ограниченията за ограничение на епидемията в Китай, тези лозунги към този момент не са толкоз настоящи тук - множеството от тях привлякоха внимание при започване на февруари, когато ограниченията бяха най-стриктни.

За страдание, те получиха известна новост отвън Китай - по света изрази като обществено изолизаране и думи като карантина, изолираност и командно дишане навлязоха във всекидневния речник на доста от нас. Тези лозунги припомнят какви ограничения започнаха Китайските управляващи и предизвестяват за заплахата от неспазването им. Макар че са извънредно характерни за Китай, те въпреки всичко обрисуват параметрите на нападателна самодейност за справяне с епидемията, която за момента е от най-успешните в света.

" Всеки, който в този момент е на улицата, е фантом, който желае да те убие! "

" Докато не сте употребявали и последнито парче лук, не ходете до магазина! "

" Ако се разхождате на открито през днешния ден, следващата година трева ще е покрила гроба ви! "

" Само боклуците излизат на открито без маски! "

" Стойте си вътре и не се мотайте на открито - имате си трима другари у дома: климатика, тв приемника и интернета! "

" Докладвайте незаконните събирания за игра на карти на родителите си, по този начин както те в миналото рапортуваха незаконните интернет кафета. "

" Останете у дома, с цел да спрете инфекциите - не отваряйте вратата на роднините ви, в случай че дойдат! "

" Спестете левчета от маски, похарчете хиляди за лекуване! "

" Тези, които не си признават, че имат температура, са врагове на народа! "

" Маска или командно дишане - решението е твое! "

" Да излизате е самоубийство, стойте си у дома! "

" Маската е по-добра алтернатива от командно дишане, да си лежиш у дома е по-добре в сравнение с да лежиш в инфекциозно поделение! "

" Целта ни през 2020 - да останем живи! "

" Под карантина не са нашите другари от Хубей, а вирусът! "

" Имате четири избора къда да лежите: у дома, в пандиза, в болничното заведение или в гроба! "

" Разберете рано, лекувайте се рано, оправете се рано, това е хубаво и за вас, и за нас! "

" Ако през днешния ден другари почукат на вратата, на следващия ден и вируса ще почука на нея! "

" Не се събирайте на маса в този момент, с цел да ядете и в бъдеще. Не излизайте през днешния ден, с цел да имате родственици на следващия ден! "

" Срещите с родственици и другари са взаимно ликвидиране, в случай че ходите на празненства - значи желаете гибелта си! "

" Днес хапни дивеч - на следващия ден ще си в пъкъла! "

" Как да покажете любов и почитание към родителите си? Заключете ги у дома! "
 Днес хапни дивеч - на следващия ден ще си в пъкъла!
Източник:

Днес хапни дивеч - на следващия ден ще си в пъкъла!

Др. Нора Чилева-Сяо , експерт по антично китайска литература към Пекинския Университет за езици и просвета (BLCU), припомня, че от историческа позиция лозунгите са типични, както за българския, по този начин и за китайския народ. В България те са агитация, останала от времето на тоталитарния интервал, когато алените, железни табели " крещяха " " Без труд животът не е нито хубав, нито заслужен! " или " Културният човек наред, поддържа непорочност и ред! ". В България през днешния ден те още веднъж оживяват, изключително по немирно време на митинги, само че към този момент не " поучават ", " не предлагат " и не избавят човешки живот. За множеството китайци целесъобразните лозунги са като пътните знаци или билбордовете по автомагистралите. Те съществуват, зада припомнят, че раждаемостта би трябвало да се управлява или в противен случай, когато изискванията го разрешиха, лозунгите се смениха с тези да окуражават - " Едно дете е добре, само че две е още по-добре!

" Посланието постоянно е ясно и запаметяващо се. Вчера беше " Дръж се, Ухан! Дръж се Хубей! Китай не се давай! ", през днешния ден в китайските уеб сайтове ще прочетем слогани, ориентирани към целият свят " Не се давайте! " и дори към България: Дръж се, България! Др. Чилева-Сяо намира проучването на лозунгите и слоганите за доста забавна задача от литературна позиция. Те са къса форма за изложение на обществените безредици в обществото, а когато стилът е по-изискан, имат и почтено място като литературата.

Трудно може да бъде измерена директната успеваемост на подобен вид връзка - само че забавните, смешни или нападателни лозунги се споделят неведнъж в обществените мрежи и стават обект на разискване или насмешки. В този смисъл те са доста ефикасни - поддържат разговора за действителността на епидемията и карантината и припомнят за обществената отговорност и ограниченията, с които всеки би трябвало да се преценява.
 Докладвайте незаконните събирания за игра на карти на родителите си, по този начин както те в миналото рапортуваха незаконните интернет кафета.
Източник:

Докладвайте незаконните събирания за игра на карти на родителите си, по този начин както те в миналото рапортуваха незаконните интернет кафета.

И още лозунги вижте в галерията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР