На редакционната поща на е получен втори сигнал срещу зам.-министъра

...
На редакционната поща на е получен втори сигнал срещу зам.-министъра
Коментари Харесай

Нов сигнал срещу зам.-министъра на културата за злоупотреба със служебно положение

На публицистичната поща на е получен втори сигнал против зам.-министъра на културата Весела Кондакова. Първият, който бе изпратен до медиите, към този момент се проверява. Тогава се появиха догатки, че създателят на сигналите е някогашният министър на културата Велислав Минеков, който назначи Кондакова за собствен заместител по време на служебния кабинет.

Ето и наличието на сигнала:

Уважаеми дами и господа,

Представям на Вашето внимание информация за съществуването на данни за закононарушение, осъществено от лице, заемащо висша обществена служба – Весела КОндакова, заместник-министър на културата. За част известната информация е подаден сигнал до Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество, за което е формирано произвеждане за инспекция с решение на органа от 19.01.2022 година Към сегашния миг са налични и условия, които дават съображение да се допуска и съществуването на осъществено закононарушение. Данните са следните:

Както към този момент е известно Весела Кондакова, заместник-министър на културата от м.май 2021 година и до днешна дата, не е подхванала дейности в законоустановения едномесечен период за излизане от ръководството на две юридически лица с нестопанска цел. Същата е:

- изпълнителен шеф на съдружие „ Българска музикална асоциация “ с ЕИК 176420157;

- член на управителния съвет на съдружие „ АССИТЕЖ България “ с ЕИК 205863781. Последното вписван по партидата на сдружението е от 2019 година

Участието в двете сдружения е в началото заявено, само че от осъществената инспекция не се откриват данни Весела Кондакова да е предприемала каквито и да е дейности по освобождението ѝ от органите за ръководство и надзор на двете сдружения в избрания от закона едномесечен период.

1. В тази връзка следва да се обърне внимание на съществуването на следните условия, налични като публични документи в Търговския указател във връзка с осъществени дейности за вписвания за изменени условия по партидата на съдружие „ Българска музикална асоциация “ с ЕИК 176420157:

-наличен е протокол от извършено общо заседание на съдружие „ Българска музикална асоциация “ от 23.11.2021 година, на което общо заседание по точка първа от дневния ред е признато решение за освобождение от служба и отговорност на ръководителя, заместник-председателя и членовете на Управителния съвет на сдружението.

Прави усещане обстоятелството, че видно от протокола съвещанието е извършено в постройката на Министерството на културата, зала „ Сцена 17 “, или в местоработата на Весела Кондакова. Буди неразбиране какво е наложило провеждането на общо заседание на съдружие в частна изгода да бъде извършено в постройка, употребена от държавна институция. Следва да се обследва и въпросът дали за това е бил заплатен наем или в случай че не е – на какво съображение помещението е било предоставено безплатно. Протоколът е обществено забележим в Търговския указател.

- в същия протокол от общото заседание е посочено, че членовете на управителния съвет на сдружението се освобождават заради обстоятелството, че същите са изминал мандат. В тази връзка следва да се уточни, че това събитие не кореспондира с направеното от Кондакова изказване в декларацията ѝ пред Министерсткия съвет, че е „ стартирала процедура по освобождение “. Очевидно, лицето е заявило погрешни условия пред органа по назначение, а в допълнение съзнателно е бездействало и не е подхванало никакви дейности за премахване на законовата несъответственост за заеманата служба.

- новоизбраният директорски съвет на асоциацията е провел съвещание на 06.01.2022 година, на което е освободил Кондакова и като изпълнителен шеф на сдружението. Протоколът е обществено забележим в Търговския указател. Вписването в Търговския указател е осъществено чак на 14.02.2022 година, или 9 месеца, откакто лицето е било назначено за заместник-министър на културата.

Към днешна дата Весела Кондакова продължава да е член на управителния съвет на съдружие „ АССИТЕЖ България “. Не е известно и за какво Инспекторатът на Министерски съвет, който прави инспекциите за несъответственост на назначаваните от министър-председателя лица, не е подхванал никакви дейности в продължение намесеци за това да сезира органът по назначението за предприемане на съответните законови дейности.

2. Допълнително, следва да се посочат и следните условия, които навеждат доводи за съществуването на състав на закононарушение по член 282 от Наказателния кодекс, при положение, че в хода на следствието не бъдат открити данни за съставомерност на действието по по-тежки сформира от кодекса:

- на 11.11.2020 година сред съдружие „ Българска музикална асоциация “ и Национален фонд просвета (НФК) е подписан контракт № 143-16/11.11.2020 година, с който на сдружението се дава целево финансово подкрепяне в размер на 107 112 лева за осъществяване на план „ MOST – The complex strategy to develop Balkan World Music Scene”. Договорът е с краен период за осъществяване – 15.08.2021 година От името на сдружението договорът е подписан от Весела Кондакова. Доколкото става въпрос за финансиране с бюджетни средства, предоставени посредством вторичен разпоредник с бюджетни заеми към Министерство на културата, Кондакова, в декларацията си за имущество и ползи, е следвало да уточни и това събитие.

- на 15.09.2021 година, или 1 месец след приключването на крайния период на контракта, Весела Кондакова, само че в качеството ѝ на изпълнителен шеф на съдружие „ Българска музикална асоциация “, подписва писмо с искане до изпълнителния шеф на НФК за удължение на периода на контракта., за което не са показани никакви деайлни претекстове. Писмото е с входящ номер на НФК 744/15.09.2021 година По същото време Кондакова е и заместник-министър на културата. Върху писмото е сложена резолюция на изпълнителния шеф на НФК – „ Да! 1 месец “.

- с изключителна експедитивност, на същата дата (15.09.2021 г.) е подписано в допълнение съглашение към посочения контракт. Срокът на контракта е продължен до 21.12.2021 година без значение от поставената резолюция на изпълнителния шеф на НФК. Самото в допълнение съглашение е подписано от проф. Христо Йоцов. За цялост следва да се уточни, че съгласно член 13, алинея 1, т. 1 от контракта, същият се приключва с приключването на избрания период. Тъй като договорът е бил с изминал период още на 15.08.2021 година, а в самото в допълнение съглашение няма изтъкване същото да влиза в действие с противоположна дата, се поражда разумния въпрос има ли въобще годен контракт, който да бъде анексиран с едномесено забавяне.

Изложената нагоре фактология поражда подозрения по отношение на непозволено вмешателство и корист със служебно състояние от страна на Весела Кондакова, която е допустимо в качеството ѝ на заместник-министър на културата да е оказала въздействие по отношение на взимането на правомерно решение по проблема от изпълнителния шеф на НФК. За същото навежда фактът, че на утвърдено удължение от страна на изпълнителния шеф на НФК в границите на единствено 1 месец, в следствие е подписан анекс с по-дълъг период. В резултат от същото сдружението (представлявано още веднъж от същото лице) е било облагодетелствано посредством удължение на крайния период за осъществяване на контракта, като е получило опцията да показа заключителен доклад за осъществяването на плана и по този метод да му бъде изплатено финансиране в размер на 107 112 лева В случай, че договорът не беше продължен на сдружението нямаше да бъде предоставено и това целево финансиране.

В умозаключение следва да се означи и, че в активността си като заместник-министър на културата Кондакова демонстрира сериозен, съвсем нездравословен интерес към активността на НФК. В НФК следва да са налични протоколи от събранията на УС на фонда, които съвещания са управлявани по правомощие от Весела Кондакова. Доколкото към сегашния миг инспекция се прави и от КПКОНПИ, в границите на която се изискват документи, а лицето продължава да заема служба в Министерство на културата, са налице подозрения, че се укрива информация от комисията. За последното следва да бъде осъществена нарочна инспекция на всички осведомителни масиви в НФК и Министерство на културата, защото е допустимо съответстващи по случая документи да бъдат унищожавани.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР