На разширено заседание на Щаба за изпълнение на областния план

...
На разширено заседание на Щаба за изпълнение на областния план
Коментари Харесай

Институциите във Варненско се готвят за зимата. Вижте как

На разширено съвещание на Щаба за осъществяване на регионалния проект за отбрана при бедствия във Варненска област бяха разисквани отчетите за подготовката наинституции, ведомства и организации, виновни и способени за дейности при изключителни и спешни обстановки, оповестиха от пресслужбата на Областна администрация – Варна.
РД „ ПБЗН “ рапортува посредством комисар Тихомир Тотев, че съставът на дирекцията е снабден за работа при зимни условия. Проигран действително в отминалата стихия е бил и проектът за екстрено събиране на състава при усложнени условия. От наличните верижни машини една е била оставена в община Аксаково, а останалите са разпределени в региони от региона. Дирекцията има 8 служби на територията на Варненска област и всяка една от тях разполага с високопроходим автомобил.
Комисар Тотев акцентира, че от изключително огромна значение е всяка една община да има готова „ спешна “ стая, оборудвана с техника, мебели, одеала и други, в които в случай че се наложи да бъдат приютени бедстващи хора.
Комисар Тотев заключи и сериозните изявления на представители на общините от региона, включително и на РД „ ПБЗН “,свързани с връзката с „ Пътища и мостове “ ЕООД по време на отминалата стихия. Всички намират, че като компания, която е призвана да ремонтира и поддържа пътища, пътни уреди, градски връзки и инфраструктурите към тях, „ Пътища и мостове “ не са реагирали съответно на зародилата тежка конюнктура, не е била обезпечена задоволително техника по най-засегнатите от бурята „ Фредерик “ пътища в региона.
Сектор „ Пътна полиция “ при ОД на Министерство на вътрешните работи Варна рапортува, че са създадени всички разновидности за дейности на чиновниците при усложнена пътна конюнктура. Според представителя на Пътна полиция 3 са най-критичните пътни сектори в региона – Аспарухов мост, пътят Варна – Добрич и пътя Кичево – Оброчище и за застраховане на сигурността на придвижването по тях при тежки метеорологични условия е належащо съгласуване на няколко институции и ведомства. Нещо повече. От извънредно значение за сериозните часове е вземането на навременно решение за затваряне на пътища и то със наложително изискване този акт да бъде обозначен с пътна сигнализация. Такива обозначения ще стопират в точния момент тежкотоварните коли, които всекидневно основават усложнения при заснежени пътища и ще разреши на чиновниците на Пътна полиция да вземат съответни ограничения против нарушителите.
Както „ Охранителна полиция “, по този начин и състава на „ Гранична полиция “ имат подготвени проекти за дейности при усложнена конюнктура. „ Гранична полиция “ и Военноморски сили разполагат свисокопроходима техника, с която могат да спомагат при изключителни условия, а Военноморски сили могат да дават по нужда и боен хеликоптер.
Директорът на РЗИ – Варна – проф.д-р Цонко Паунов рапортува, че всички болнични и здравни заведения са подготвени да работят при тежки зимни условия. Осигурено е гориво, лекарства и храна. Той предложи в по-големите общини, да се обособят в кметствата стаи, в които да бъдат приютявани бедстващи хора.
Аварийно избавителна група е основана и към ЦСМП във Варна. Там имат подготвеност да работят при усложнена зимна конюнктура. Проверени са елементите на лечебните заведения. Осигурено е спешно зареждане на Спешния център, обезпечен е и спешен запас от медикаменти и лекарства, а екипите на Спешния център са подготвени да работят при усложнена зимна конюнктура.
Пристанище Варна, което е в подготвеност да работи при зимни условия може да обезпечи тежка почистваща техника на три общини – Девня, Белослав и Суворов.
Инж. Десислава Димитрова – шеф на РЦ „ 112 “ осведоми, че през отминалата стихия на тел.112 са били признати 1734 позвънявания за зародили проблеми и потребност от помощ за цялата Варненска област. Предстои разкриването на работна станция 112 и в Областна администрация – Варна.
„ Напоителни системи “ АД оповестиха на разширеното съвещание, че всички следени в региона реки, язовири и дерета на под непрестанен надзор и до сегашния миг няма отклонения от следените индикатори. Контролират се даже частните язовири.
ВиК също са подготвени да работят при зимни условия, стига да не ги застигат проблеми с електрозахранването, което за тях значи спирате на помпените уреди.
Най-очакван бе отчетът на Електроразпределение СЕВЕР- АД, които осведомиха, че през отминалата стихия най-масови и тежки са били провалите на оборудванията /стълбове/ „ приблизително напрежение “. Тези дни екипи на центъра изправят повалените стълбове. В миналата неделя, още сутринта 65 обитаеми места са останали без ток и единствено с помощта на бързата реакция и работа на екипите, до вечерта самичък 9 селища са били без електрозахранване, като екипите се разпределят съгласно направленията на повредите – приблизително или ниско напрежение.
Три електропровода са били потърпевши пред отминалата стихия, рапортуваха от Мрежовия Експлоатационен регион, като главните проблеми са били на територията на Суворово и Ветрино, където е имало съществено обледяване на електропреносната мрежа.
Д-р Ирена Радева – шеф на РУО – Варна осведоми, че всички просветителни институции в региона имат подготвеност да работят при усложнени зимни условия.В 94% от образователните заведения в региона има наличие на здравно лице. Навсякъде имат подготвеност и да преминат в режим на отдалечено образование.
Всички присъстващи на съвещанието институции са безапелационни, че е нужна извънредно добра съгласуваност сред структурите, които имат отношение със зимното поддържане на пътищата, значимо е актуализирането на информационните канали и принадлежности за по-адекватни и бързи връзки сред институции, компании, ведомства и организации, които са на терен при усложнена зимна конюнктура, както и за даване на навременна информация за дейностите по попречване на вреди, провали или потърпевши или бедстващи хора, обобщиха от пресслужбата на Областна администрация – Варна.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР