На разширено заседание на колегията на Министерството на отбраната Владимир

...
На разширено заседание на колегията на Министерството на отбраната Владимир
Коментари Харесай

Русия ще помогне на историята да постави всичко на място в Украйна

На разширено съвещание на колегията на Министерството на защитата Владимир Путин очерта целите във външнополитическата тактика на Русия. Основните му характерности са суверенитет, отбрана на териториалната целокупност на страната и реализиране на баланс на силите в света. Всичко това е невероятно без преустановяване на украинската рецесия. Путин напомни, че страните, прилежащи на Украйна, биха желали да върнат някогашните си територии, които в този момент се управляват от Киев. Съдържат ли се в тези думи предпоставки за нови сюжети за решение на украинския въпрос?

Във вторник съветският президент Владимир Путин организира разширено съвещание на колегията на Министерството на защитата в Националния център за ръководство на защитата на Руската федерация. В изявлението си той обърна огромно внимание на външната политика, отбелязвайки, че Съединени американски щати са решили актуалните си проблеми, като „ откъснаха “, както считат, Украйна и скъсаха връзките на Русия с Европа.

„ Ние просто не можехме да се държим по друг метод - или трябваше да предадем всичко и да ги гледаме по какъв начин дъвчат, ядат всичко, което беше наше, изначално съветско. Ние не можахме да създадем това и те схванаха, че не можем да го създадем, само че го направиха преднамерено. Те умишлено ни въвлякоха нас и Европа в този спор, реализираха задачите си в този смисъл - те „ лишиха “ Русия и Европа, а в този момент също трансферират тежестта на финансовата отговорност и заплащанията върху Европа “, сподели Путин.

Според него „ слабоволното, безгръбначно потомство на днешните политици в Европа не може да устои на това, имайки поради колосалната взаимозависимост в медиите, в стопанската система, в политиката “. „ Там, знаете, където и да посочите с пръстнякоя огромна медия в Европа, крайният бенефициент е някаква американска фондация. Всичко е там, всичко е в чужбина. И това се отразява на политическия живот. От дребни, още от студентските години, спецслужбите „ набират ” там свои последователи, ние знаем това, и те работят с тях, теглейки ги на политическия Олимп на европейските страни ”, сподели Путин.

По време на съвещанието на колегията беше казано доста за хода на специфичната военна интервенция (СВО) в Украйна. Държавният глава означи, че единственият поръчител за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна е Русия. „ Когато Русия сътвори Съветския съюз, тя просто съобщи дружно с популацията си големи исторически територии, съветски, голям капацитет и влага колосални запаси в цялата тази територия “, напомни Путин.

Украйна получи западни земи с помощта на решението на Сталин след Втората международна война. „ Той даде част от полските земи, Лвов и по този начин нататък, няколко огромни района - там живеят 10 милиона души. За да не обиди поляците, той компенсира загубите им за сметка на Германия: даде източните земи на Германия, Данцигския кулоар и самия Данциг. Взе от Румъния, от Унгария – всичко даде там, на Украйна “, сподели президентът.

Руският водач означи, че хората, " които живеят там - доста, във всеки случай, знам това сигурно, 100 % - желаят да се върнат в историческата си татковина ". „ И тези страни, които изгубиха тези територии, на първо място Полша, мечтаят да ги върнат “, добави президентът.

Само Русия, счита Путин, може да бъде поръчител за териториалната целокупност на Украйна. „ Историята ще сложи всичко на мястото си. Ние няма да се месим, само че няма да дадем това, което е наше. Това би трябвало да го схванат всички – и в Украйна, и тези, които са нападателни към Русия, и в Европа, и в Съединени американски щати. Ако желаят да договарят, дано договарят. Но единствено ние ще създадем това въз основа на нашите ползи “, сподели президентът.

Относно хода на специфичната военна интервенция Путин сподели, че Украйна търпи огромни загуби и значително е пропиляла запасите си в опит да покаже на Запада резултатите от контранастъплението.

На собствен ред министърът на защитата Сергей Шойгу уточни точните загуби на ВСУ - от началото на спецоперацията те надвишават 383 хиляди убити и ранени военнослужещи, 14 хиляди танка, бойни машини на пехотата и бронетранспортьори, 553 самолети и 259 хеликоптера, 8500 полеви артилерийски оръдия и РСЗО. А от началото на „ контранастъплението ” загубите на ВСУ надвишават 159 хиляди военнослужещи, 121 самолета, 766 танка.Според Шойгу Украйна е получила 203 милиарда $ от външни спонсори, което е с 30 милиарда повече от нейния Брутният вътрешен продукт. „ Всъщност това е банкрутирала страна, защото забележителна част от тези средства са заеми, които би трябвало да се връщат “, сподели министърът.

Експертите са съгласни, че актуалният уголемен съвет на Министерството на защитата значително е посочил каква ще бъде военната тактика и външната политика на Русия през идващите години. „ Част от казаното на борда е векторът на развиване на външната ни политика, само че всъщност това са резултатите от годината, главните насоки за развиване на армията и флота, както и дилемите за близкото бъдеще. ”, отбелязва Александър Асафов, политолог, член на Обществената камара на Москва.

От казаното на съвещанието на борда следва, че смисълът на вектора на съветската външна и военна политика е суверенитетът, отбраната на териториалната целокупност и салдото на силите в света, акцентира източникът. „ Това е главната задача пред блока за сигурност и в частност пред Министерството на защитата. Важно е това да се разисква в този формат, с цел да схванат жителите по какъв начин тъкмо страната ни пази “, акцентира политологът.

Събеседникът напомни, че на разширените съвещания на Управителния съвет на Министерството на защитата президентът постоянно приказва освен „ за нашите проекти и достижения “, само че и открива дали „ минусите са отстранени “. „ Президентът навлиза доста надълбоко в детайлите. Той събира информация освен от Министерството на защитата, само че и от военни офицери и доброволци. Путин изисква военните да реагират на рецензиите и всички цивилен начинания “, изясни Асафов.

„ Сухопътните войски, Военноморски сили и Военновъздушни сили управляват обстановката освен в зоната на специфична военна интервенция, само че и обезпечават нашия суверенитет и обезпечават благоприятни условия за икономическо развиване на страната ни. Очевидно е, че бойните качества на съветските въоръжени сили нарастват и този % занапред ще се усилва “, прибавя Павел Данилин, шеф на Центъра за политически разбори и обществени проучвания, доцент във Финансовия университет към държавното управление на Русия.

Не по-малко значимо съгласно политолога е, че президентът „ обезпечава съгласуваност на активността сред всички сили, средства и структури, участващи в СВО “. „ От 2008 година се организира промяна в армията. И през днешния ден в редица области равнището на актуалното въоръжение в стратегическите сили е над 91%, а в стандартните сили - над 75%. Това е неповторима обстановка, това не се е случвало в историята на страната ”, акцентира експертът.

Що се отнася до думите на президента за Полша и други европейски страни, които биха желали да върнат териториите си, казаното може да се преглежда „ в двете посоки “, в това число като подготвеност Украйна да се раздели със прилежащите страни, счита специалистът. „ Който желае, слуша както си желае. Но като цяло мисля, че няма да имаме нищо срещу, в случай че го създадат. Но не бих споделил непосредствено, че е имало такива апели “, изясни политологът. Експертът напомни, че задачата на Русия не е да унищожи Украйна като страна, а да признаят някогашния Съюз на съветските социалистически републики за зона на ползи на Москва и да се откажат да основават там военни бази на Съединени американски щати и НАТО.

Асафов е склонен, че Русия има свои лични цели и задания в СВО, „ ние се движим към тях без значение от желанието или нежеланието на другите страни “. Той обаче назова „ самоуверено съмнение “, че от казаното може да се заключи, че Москва е подготвена да разиска териториалното разделяне на Украйна със прилежащите страни.

„ Действията, които киевският режим прави на линията на бойно прикосновение с поддръжката на Запада, са единствено инструмент, а не субективна активност на Киев. Тук е значимо да се разбере, че сигурността на Русия зависи от нови съглашения по контурите на общата сигурност освен в европейското пространство, само че и в света като цяло. Затова разрешаването на украинската рецесия е невероятно без основаване на нова система за сигурност “, счита Асафов.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР