На работна среща във Вашингтон министърът на иновациите и растежа

...
На работна среща във Вашингтон министърът на иновациите и растежа
Коментари Харесай

Министър Стойчева представи възможностите за инвестиции в България пред американски компании във Вашингтон

На работна среща във Вашингтон министърът на нововъведенията и растежа Милена Стойчева показа пред представители на компании, членове на Асоциацията на американския бизнес в Централна Европа (ACEBA), целенасочените старания на държавното управление за възстановяване на капиталовия климат в България, политиката за устойчивото развиване на нововъведенията и конкурентоспособността във всички сфери на стопанската система. В срещата участваха представители на фирмите Skydio, Мerck, Meteomatics, Lockheed Martin, Smartmatic и други.

„ България е стратегически значима страна за вложения. Развиваме благоприятни условия, с цел да се превърнем в иновационен хъб в Югоизточна Европа, което ще увеличи както нашата световна конкурентоспособност, по този начин и тази на района. Фокусирали сме се върху привличането на вложения във високите и дълбоки технологии и браншове с висока добавена стойност за стопанската система “, съобщи министър Стойчева.

Председателят на Американо-Централноевропейската бизнес асоциация Ерик Стюарт, който води делегацията от американски компании в София предходната седмица, акцентира, че американските компании имат засилен интерес да влагат в България.

Стойчева очерта ограниченията, по които Министерството на нововъведенията и растежа (МИР) работи за усъвършенстване на административните процедури и повишение успеваемостта на финансовите насърчителни ограничения.

Двете страни начертаха идващите стъпки и съгласуван метод за съдействието сред Министерството на нововъведенията и растежа и Българската организация за вложения и Американската бизнес асоциация.

По-късно министърът на нововъведенията и растежа организира срещи с представителите на Държавния департамент, отговарящи за търговия и икономическите въпроси, просвета, връзки, технологии и Космос.

„ Идентифицирали сме пет области за умна специализация, в които сме насочили напъните си – осведомителни и информационни технологии, мехатроника и микроелектроника, промишленост за здравословен живот, биоикономика и биотехнологии, изобретателни и креативен промишлености, кръгова и нисковъглеродна стопанска система. Трябва да изведем България на международната карта на страните с високо развити технологии “, сподели министър Стойчева.

Тя акцентира, че сега министерството приготвя формалното административно включване на България в Съвместното дружество за чипове (Chips Joint Undertaking), което ще финансира ограниченията по Европейския законодателен акт за интегралните схеми (European Chips Act). „ България има потребност от Национален иновационен фонд. Създаваме Борд за нововъведения към МИР и създаваме дейни ограничения за поощряване на нововъведенията, които са в основата на икономическия и софтуерен напредък “, сподели още министър Стойчева.

На срещата бяха коментирани и съответните стъпки, които следват от присъединението на България към Споразуменията „ Артемида “ на НАСА. „ Ние сме сътрудник в това съглашение. То слага нова епоха в нашето стратегическо съдействие, основано на нововъведения “, сподели Стойчева.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР