На работна среща в Министерство на здравеопазването днес бяха обсъдени

...
На работна среща в Министерство на здравеопазването днес бяха обсъдени
Коментари Харесай

Пловдив изпревари МЗ в стратегията за ваксиниране на ромите

На работна среща в Министерство на здравеопазването през днешния ден бяха разисквани аргументите за ниското равнище на имунизация в ромската общественост. Зам.-министърът на опазването на здравето Александър Златанов и основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев дружно с други водещи специалисти начертаха съответна тактика за превъзмогването на отрицателните настроения за имунизациите при ромите.

Тези дейности идват откакто Пловдив към този момент провежда срещи с ромските посредници и организира акция за имунизиране на популацията в квартал „ Столипиново “. За страдание самодейността не съумя да се оправи с недобрите настройки и страха от имунизациите.

Експертите от Министерство на здравеопазването залагат на същите правила, които бяха направени от РЗИ – Пловдив и Общината - разчита се, че достоверната информация ще доближи до жителите на ромските махали посредством медиатори с водещо мнение измежду тях.

„ Ще разчитаме на престижите в ромската общественост, на известни лица и на религиозни водачи, с цел да доближат посланията ни до всички в общността и хората да създадат своя осведомен избор. Само по този метод ще бъдем защитени от възможна последваща вълна на пандемията “, изясни доктор Златанов.

Той добави, че имунизацията е безвъзмездна за всички жители без значение от здравноосигурителния им статус. Всеки, който желае, може да си сложи ваксина против COVID-19 и в кабинетите на общопрактикуващите лекари, и в имунизационните пунктове.

Въпреки, че опитът на Пловдив уточни, че огромна част от ромското население чака материално заплащане, с цел да се реши на ваксина, на срещата зам.-министърът посочи, че финансови тласъци за имунизация не се плануват.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР