На работа в област Варна през февруари 2019 г. са

...
На работа в област Варна през февруари 2019 г. са
Коментари Харесай

1096 безработни в област Варна са постъпили на работа през февруари 2019г.

На работа в област Варна през февруари 2019 година са постъпили 1096 безработни лица. 93,2% от тях са устроени на работа на първичния трудов пазар. През месеца в трудова претовареност са устроени 244 младежи на възраст до 29 години, както и 42 дълготрайно безработни лица (с регистрация в бюрата по труда над 1 година).

През януари 2019 година в бюрата по труда от региона са декларирани 1452 работни места. На първичния пазар са оповестени 1356 работни места. Най-много от декларираните през месеца места са от сферата хотелиерството и ресторантьорството (879). Следват търговията (89), преработващата индустрия (55), образованието (43), селско стопанство (42), професионални действия (89). По стратегии за претовареност са оповестени 58 работни места, а по ограничения за претовареност – 4. 34 работни места са оповестени по схеми на Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси ”.

Равнището на безработица във Варненска област през февруари 2019 година е 4,3%. Броят на записаните безработни в бюрата по труда от региона е 9567, с 264 по-малко по отношение на предходния месец. В съпоставяне с февруари 2018 година се регистрира спад от 0,6 пункта на нивото на безработица, а записаните безработни лица са с 1340 по-малко.

В град Варна броят на записаните безработни през февруари 2019 година е 5084. Равнището на безработица в града е 2,9%, с 0,2 процентни пункта по-ниско по отношение на предходния месец. Спрямо февруари миналата година се регистрира понижение с 0,4 процентни пункта на нивото на безработица.

На 28 март 2019 година търсещи работа лица и работодатели ще могат да се срещнат на трудовата борса в гр. Варна
Пролетна трудова борса ще се организира в гр. Варна в края на месец март. За поредна година, Агенцията по заетостта, Дирекция „ Регионална работа по заетостта ” – Варна и Дирекция „ Бюро по труда ” – Варна ще съберат на едно място търсещи работа лица и работодатели. Опитът, който към този момент имаме, демонстрира, че точно тези срещи, осъществени по време на трудовите тържища, са доста сполучлива форма на договаряне за трудова претовареност и за двете страни.

Целта е да се съкрати дистанцията сред предлагащите работа и тези, които търсят такава.

Събитието ще се организира на 28 март 2019 година в Юнашки салон – Варна, с начален час 10.00 ч. Тази година за присъединяване са поканени работодатели от разнообразни браншове на действителната стопанска система в града ни – туризъм, услуги, търговия, превоз, аутсорсинг и други Вратите са отворени за всички, които интензивно търсят работа, в това число студенти и възпитаници, които желаят да работят през ваканцията.

Очакваме тези, които желаят да получат нови и забавни оферти за работа да показват своите автобиографии на място!

Стартира образованието на безработни лица по плановете, осъществени взаимно със обществените сътрудници
Стартира образованието на първите групи безработни лица по плановете на обществените сътрудници, включени в Националния проект за деяние по заетостта през 2019г.

Предвидено е в образования за придобиване на основни компетентности и професионална подготовка доникъде на месец април 2019г. в Област Варна ще бъдат включени общо 443 безработни лица. На територията на Дирекция „ Бюро по труда ” - Варна образование ще преминат 363 безработни лица. От Дирекция „ Бюро по труда ” - Долни чифлик 20 лица ще бъдат включени по плановете, а от Провадия - 60 лица.
Курсовете, които ще се осъществят са по специалности най-вече в областта на туризма и действия, свързани с облагородяването на паркове и градини. Най-много безработни лица ще бъдат включени в образование за „ камериер ” – 93 лица, „ служащ в озеленяването ” – 60 лица, „ готвач ” – 40 лица и „ служащ в заведения за хранене и развлечения ” – 35 лица. Общо 55 безработни лица от региона ще преминат професионална подготовка за продавач-консултант, 52 ще бъдат подготвени за шивач, 40 за оператор на компютър. В плановете е заложено в образование да бъдат включени и по 20 лица за специалностите „ екскурзовод ” и „ заварчик ” и по 14 лица за специалностите „ касиер ” и „ сервитьор – барман ”.

Предвижда се курсовете да приключат през месец юни 2019г., като на част от сполучливо приключилите професионално образование ще бъде обезпечена 3-месечна субсидирана претовареност.

От 14.03.2019 година българските работодатели могат да подават поръчки за набиране на молдовски служащи мигранти по Спогодбата за контролиране на трудовата миграция сред държавните управления на Република България и Република Молдова
Спогодбата за контролиране на трудовата миграция сред държавните управления на Република България и Република Молдова беше подписана в средата на предходната година. Всички условия за набирането и наемането на претенденти по поръчки на български работодатели към този момент са уредени посредством Процедурата по използване на Спогодбата, направена взаимно от Националната организация по заетостта на Молдова и Агенция по заетостта към министъра на труда и обществената политика.
Представителите на бизнеса, които желаят да наемат служащи от Молдова, могат да подават своите документи в бюрата по труда. Спогодбата ще се ползва за служащи мигранти, които са жители на една от двете страни, имат подписан самостоятелен трудов контракт по тази конвенция и имат нужното позволение за престояване на територията на другата страна:

а) служащи за първичен интервал до една година и с опция за следващо продължение за общ период до три години;
б) сезонни служащи за оптималния интервал, според законодателството на приемащата страна (за Република България оптималният период за наемане на сезонни служащи е 9 месеца в границите на календарна година).
Условията на Спогодбата ще се ползват само за новонаети лица и не са използвани за към този момент работещи на територията на Република България. Съгласно Спогодбата и процедурата по използването й:

­Посредничеството на Агенцията по заетостта е гратис.
Няма избран годишен контингент/квота.
За служащите по спогодбата НЕ се изисква позволение за работа.
Достъпът до пазара на труда се позволява за заемането на длъжности, за които по закон не се изисква българско поданство.
Работодателите, които демонстрират интерес, могат да подават документите си във всяко бюро по труда, без ограничаване от месторабота и адрес на ръководство. Фирми, извършващи посредническа активност по наемане на работа, с изключение на когато са работодатели, не могат да вземат участие в Спогодбата.
Работодателите могат да получат информация за процедурата в териториалните поделения на Агенция по заетостта. Необходимите документи за кандидатстване, стъпките за асортимент, наемане и започване на работа са оповестени на формалната електронна страница на Агенция по заетостт, графа „ Спогодби и Споразумения за претовареност ” - https://www.az.government.bg/pages/spogodba-moldova/.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР