На проведено заседание на Съвета по отбрана на 02.11.2023 г.

...
На проведено заседание на Съвета по отбрана на 02.11.2023 г.
Коментари Харесай

Бригадата в Кабиле: Министерството на отбраната очаква оферта от ...

На извършено съвещание на Съвета по защита на 02.11.2023 година е прегледана информация за опцията NSPA да осъществя осъществяването на плана за нови здания и инженерна инфраструктура за разполагане при интензивно наличие на НАТО. На съвещанието е показана информация за опита на МО в потреблението на NSPA за осъществяване на инфраструктурни планове, като в тази връзка е взето решение да бъдат извършени договаряния с NSPA за усъвършенстване на периодите за осъществяване на плана, показва Тагарев в отговора си.

От страна на МО на 20.12.2023 година е изпратено публично писмо за пускане на процеса по реализация на план " Проектиране на нови здания и инженерна инфраструктура за разполагане при интензивно наличие на НАТО ", посредством възлагане осъществяването на посочения обект на Агенцията. След приемане на писмо-оферта от NSPA, МО ще прегледа предлагането и може да се ангажира със подписване на съглашение за осъществяване на капиталовото желание или да откаже същото.

 

След осъществяване на преценка от МО във връзка с подписване на съглашение с NSPA, ведомството ще може да се ангажира с установяване на периоди за стадиите по създаване на нужната инфраструктура в Кабиле и по кое време ще бъде подготвена същата.

 

Изграждането на инфраструктура – казарми, здания за техника, пътища за многонационалната бойна група на НАТО у нас, ще коства съвсем несъмнено над 100 млн. лв., разяснява Тагарев по време на чуване в парламентарната комисия по защита

Той означи, че се чака част от нужните средства да бъдат обезпечени от НАТО.

 

На мястото край Ямбол – войсковият регион Кабиле, има построени уреди, които посредством ремонт могат да се употребяват. Районът е подобаващ, тъй като е далечен от огромни обитаеми места, което беше едно от условията на някогашните ракетни бригади ", - първият народен боен представител на България в НАТО.

 

“Мястото е определено извънредно удачно от стратегическа позиция. Наблизо е военното пристанище в Бургас – най-голямата ни и към този момент съвсем единствената база. Пристанището е извънредно комфортно и близкото разстояние до Кабиеле ще подкрепи да се свърже тази триада на сухопътните, военноморските и военновъздушните сили на НАТО ”,, капитан I сан о.з от Атлантическия съвет на България.

 

В края на 2021 година НАТО стартира използването на ограничения по усилена зоркост в отговор на усложнената среда на сигурност в и към Украйна и индикациите за въоръжена инвазия на Русия. Една от тях беше основаването на спомагателни бойни групи в страните от югоизточния фланг на Алианса - в Румъния, България, Унгария и Словакия, по сходство на към този момент съществуващите бойни групи в Полша и Балтийските страни.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР