На проведена техническа среща в Брюксел между Европейската комисия и

...
На проведена техническа среща в Брюксел между Европейската комисия и
Коментари Харесай

Край на сагата: Европейската комисия и Министерски съвет разрешиха довършването на АМ Струма от Кресна до Симитли


На извършена техническа среща в Брюксел сред Европейската комисия и специалисти от Министерство на районното развиване, превоза и екологията, нашата страна е получила позволение и рекомендация неотложно да стартира строителството на Автомагистрала Струма по по този начин наречения " източен вид Г10.50 ".

Това е трасето на Автомагистрала Струма от Кресна до Симитли в посока София, което минава по западните скатове на Пирин и е отвън Кресненското дефиле.

Европейската комисия има няколко съответни рекомендации, като счита, че е значимо да се реализира прогрес по плана и усъвършенства тази витално значима транспортна връзка, като се обезпечи сходство със законодателство на Европейски Съюз.



Договореностите сред Европейската комисия и техническия екип са доказани от Министерски съвет с Решение 146 от 29.02.2024г.







Препоръките на Европейска комисия:

1.Да се реализира поддръжка на съществуващите уреди за дефрагменгиране/ разчистване и адаптиране на съществуващите водостоци на път Е 79. Изграждане на 3 нови водостока и подобаващи огради, с цел да се сведе до най-малко смъртността на предпазените типове.

2.Незабавно да се подхващат нужните ограничения за обезпечаване на безопасна  употреба на път Е 79. Да се ползват съществуващите ограничавания на скоростта, колчета и камери. Да се изградят и обновят 6 зони за спешно прекъсване в Кресненското дефиле.

3.Изграждането на източното платно, преминаващо от Кулата към София, отвън Кресненското дефиле, както е включено Г 10.50, да се осъществя допустимо най-бързо от българските управляващи.

Европейската комисия упорства да се изследва вид за ново трасе в посока София-Кулата на Автомагистрала Струма през Кресненското дефиле, на запад от настоящия  Е 79, само че който да не попречва реализацията на Г10.50.

Същевременно Европейска комисия счита, че в случай че ръководещите в България решат, че платното към Кулата би трябвало да минава по съществуващият път Е 79  през Кресненското дефиле, критериите за оценка да са научно обосновани и изчерпателни.

Това решение на Европейската комисия беше чакано над 20 години.  През това време, заради  саботажа на зелени неправителствени организации, лобиращи за тунел и швейцарска компания, в Кресненското дефиле починаха 74 индивида а ранените са над 400. Сега към този момент всичко по строителство и довършването на Автомагистрала Струма е в пълномощията на българските управляващи в лицето на Министерство на районното развиване, Министерство на околната среда и водите, Министерство на превоза и Агенция пътна инфраструктура.

Сега е ред на Министерството на районното развиване и АПИ да продължи процедурата. 

Остава отворен въпросът за трасето на Автомагистрала Струма в посока Гърция, като има три вид – да минава по съществуващото трасе през Кресненското дефиле, да бъде изнесено по скатовете на Пирин и бъде изнесено на запад от поречието на река Струма към Влахина планина./ ekonovini.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР