На протест в Гърция излезе цялата прослойка – студенти, пенсионери,

...
На протест в Гърция излезе цялата прослойка – студенти, пенсионери,
Коментари Харесай

Теодора Трифонова: Протестът в Гърция беше координиран и много добре организиран

На митинг в Гърция излезе цялата каста – студенти, пенсионери, музиканти, образовани хора.

Гърците са изключителни патриоти, даже фанатични патриоти. Хората, които проведоха недоволството, твърдяха, че те са се самоорганизирали и няма политическа партия зад тях. Политическа поддръжка обаче за митинга имаше от профашистката „ Златна зора”, „ Нова демокрация”, както и доста десни партии. Това беше един съгласуван и доста добре проведен митинг, който надали би се случил без една много добра финансова помощ, сподели журналистът на bTV Теодора Трифонова, която следи събитията.

Членове от ръководещата партия са споделили, че сега на масата за договаряния има две имена – едното е Горна Македония, другото е Нова Македония. Те предвиждат решение до няколко месеца. Всички политици, които са се занимавали до момента с това обаче, са подавали оставка – т.е. не е имало триумф, добави журналистът.

Решаването на разногласието за името на Македония е доста значимо за приемането на страната в НАТО. Според Теодора Трифонова външни сили ще окажат въздействие и сега също оказват.

Какво мислят елементарните жители и специалистите?

Роден в София, израства в Атина, Янис Миланис е дете от разбъркан брак сред майка българка и татко грък. Завършил интернационалните стопански връзки, в този момент написа дисертация на тематика Българо-македонски връзки през призмата на национализма. 30-годишният мъж е на мнение, че името Македония не принадлежи единствено на Гърция.

„ Според мен този митинг е неправилен от позиция, че Македония се простира отвън границите на Гърция. Има Вардарска, Пиринска и Егейска Македония.Така че да протестираш и да викаш, че Македония е гръцка, просто няма никакъв смисъл”, сподели Миланис.

На Синтагма имаше извънредно десни и националистически организации. Според водещия политически публицист Павлос Цимас от телевизия Скай, митингът е бил политизиран.

Цимас, който от 27 години следи разногласието за името счита, че до разрешаване на спора сред Атина и Скопие, надали ще се стигне в този момент и предвижда още митинги и възможни предварителни избори.

--> „ Има възможност Ципрас да си мисли, че решаването на разногласието с името е една добра изборна платформа и да каже на хората, че икономическите проблеми са към своя край, поради политиката, която води неговото ръководство. Второ, че е на път да реши казуса с името Македония, че е " ЗА " националния интерес, само че и че има съперници. Затова дайте ни поддръжка и гласувайте за нас, с цел да продължим”, съобщи Павлос Цимас.

Ако изборите са през днешния ден, Сириза ще загуби, сочат социологическите изследвания. За Янис Миланис гърците, които стачкуват за името Македония, са едва осведомени.

„ Хората към този момент предават на това географско определение и етническо, и национално значение”, разяснява Миланис.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР