На производителите ще се наложи да проектират отново продуктите сиПотребителите

...
На производителите ще се наложи да проектират отново продуктите сиПотребителите
Коментари Харесай

Европейски план вещае край на еднократната употреба

На производителите ще се наложи да проектират още веднъж продуктите си

Потребителите в Европейски Съюз ще получат същинско „ право на ремонт ” за продуктите си
(снимка: CC0 Public Domain)

Европейската комисия одобри нов проект за деяние за кръговата стопанска система – един от главните градивни детайли на Европейския зелен пакт. Мерките засягат виталния цикъл на продуктите и целят подготовка на стопанската система за екологосъобразно бъдеще, отбрана на околната среда и нови права на потребителите.

„ Днес нашата стопанска система е към момента най-вече линейна, като единствено 12% от вторичните първични материали и запаси се връщат назад в стопанската система. Много артикули се скапват прекомерно елементарно, не могат да бъдат употребявани наново, ремонтирани или рециклирани, или са направени единствено за еднократна приложимост ”, съобщи изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс.

По неговите думи, съществува голям капацитет, който може да бъде употребен от предприятията и потребителите. Приетият проект включва дейности за трансформиране на метода, по който се създават продуктите, и опция на потребителите да вършат „ резистентен избор ”.

Комисията ще предложи законодателство, което подсигурява, че продуктите на пазара на Европейски Съюз са проектирани да устоят по-дълго, по-лесни са за повторна приложимост, ремонт и преработване, и включват допустимо най-вече рециклирани материали, а не първоначални първични материали. Еднократната приложимост ще бъде лимитирана, преждевременното излизане от приложимост ще бъде сложено под надзор, а унищожаването на непродадените дълготрайни артикули ще бъде неразрешено.
още по тематиката
Потребителите ще имат достъп до надеждна информация по въпроси като опциите за ремонт и трайността на продуктите, с цел да могат да взимат устойчиви от екологична позиция решения. Те ще могат да се възползват от същинско „ право на ремонт ”.

Планът слага акцент върху секторите, в които се употребяват най-вече запаси и където капацитетът за кръгова стопанска система е огромен. Това са електроника и ИКТ, акумулаторни акумулатори и транспортни средства, опаковки, пластмаси, текстилни произведения, строителство и здания и храни.

Усилията ще бъдат ориентирани към отбягване на производството на боклуци като цяло и преобразуването им във висококачествени вторични запаси, за които е нужен добре работещ пазар на вторични първични материали. Комисията ще изследва опцията за основаване на общ за Европейски Съюз съгласуван модел за разделно събиране на боклуци и етикетиране.

Ако проектът на Комисията бъде утвърден от Европейския парламент, той ще разшири обсега на закона за екодизайн на устройства като смарт телефони, таблети и компютри. Това може да принуди производителите изцяло да преработят дизайна на продуктите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР